Murla ret homenatge a Empar Navarro, filla il·lustre i mestra pionera en l'ensenyament del valencià

Aquest dissabte s'inaugura l'exposició "Empar Navarro. Arrels de l'escola Valenciana", sobre la que fou la primera presidenta de l'Associació de Mestres Valencians

09.07.2018 | Empar Navarro
Foto d'Empar Navarro en una aula

El llegat d'Empar Navarro continua viu, especialment a Murla (Marina Alta), el poble de sa mare i on va exercir de mestra els últims anys abans de jubilar-se l'any 1970.

És en aquest municipi on li han retut homenatge a través de l'exposició "Empar Navarro. Arrels de l'Escola Valenciana", inaugurat aquest dissabte al migdia en la biblioteca municipal. Amb l'exhibició, Escola Valenciana reivindica el paper d'aquesta mestra model de la II República, que va lluitar per l'ensenyament en valencià, públic, laic i solidari.

Exposició "Empar Navarro i Giner. Arrels de l'escola valenciana" a Murla
Exposició "Empar Navarro i Giner. Arrels de l'escola valenciana" a Murla / À Punt NTC
Homenatge a Empar Navarro
Homenatge a Empar Navarro / À Punt NTC

Empar Navarro, filla il·lustre de Murla, també va ser la primera presidenta de l'Associació de Mestres Valencians i va participar en la fundació del Partit Valencianista d'Esquerres. A banda d'en Murla, també va fer classes en altres pobles com Salines (Alt Vinalopó), Parcent (Marina Alta) o Albalat de Sorells (Horta Nord). No obstant això, després de la guerra la van condemnar a tres anys de presó i la van apartar de la carrera docent fins al 1963, quan la van autoritzar a tornar a l'ensenyament.

Inauguració l'exposició a la Biblioteca Municipal de Murla
Inauguració l'exposició a la Biblioteca Municipal de Murla / À Punt NTC

A l'homenatge han participat Carme Agulló, professora de Teoria i Història de l'Educació de la Universitat de València i investigadora de les mestres republicanes, i Abel Thous, net d'Empar Navarro. Francesc Piera, periodista de Murla, ha sigut l'encarregat de conduir l'acte. L'exposició es podrà visitar fins al dissabte, 23 d'abril.

També et pot interessar

stats