El MUBAG d'Alacant acull l’exposició més gran dedicada a Vicent Rodés
Aquest pintor alacantí és, probablement, el màxim representant del retrat al pastel en el segle XIX.
Conegut com el Dit Miraculós per la seua habilitat en el retrat al pastel, Vicente Rodés Aries (Alacant, 1783 - Barcelona, 1858) va retratar la burgesia i l’aristocràcia valenciana i catalana de començaments del segle XIX. Acadèmic supernumerari i de mèrit en l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València i primer director de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Vicent Rodes és un dels artistes de més qualitat i producció retratística de la primera meitat del segle XIX. A pesar d'una producció tan prolífica no se li havia dedicat cap exposició en més de 90 anys i la seua obra es trobava dispersa per diverses col·leccions tant públiques com privades, dins i fora de l’Estat espanyol.
El Consorci de Museus presenta el projecte expositiu "Vicent Rodés Aries. L’estudi del natural", que recupera l’obra del pintor alacantí i la posa a disposició del gran públic, després d’una extensa investigació. És una exposició que s’organitza per blocs cronològics de les diferents etapes de la vida i obra del pintor, acompanyada per documentació de l’època.
La mostra comença amb una primera part relacionada amb els seus inicis a Alacant i València, de formació i joventut, la més desconeguda. Poc se sabia dels seus primers anys fins la localització i contextualització, per part de Pilar Tébar, a l’IES Jordi Joan d’Alacant de més de 300 dibuixos antics del pintor, procedents de l’escola de dibuix que en 1795 estava vinculada al Reial Consolat Marítim. El primer dibuix de Rodés data de 1799, la qual cosa situa els seus inicis en una data anterior a 1803, com s’afirmava en estudis anteriors.
Un segon bloc està dedicat a l’obra del Rodés madur. És en aquella fase quan aconsegueix el reconeixement tant de l’àmbit acadèmic com del social. En aquest àmbit s’exhibeixen un conjunt de dibuixos procedents del Museu Nacional d’Art de Catalunya, així com diversos olis de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.
L'exposició arriba a Alacant després de la seua presentació en 2018 al Museu de Belles Arts de Castelló i al Museu de Valls (Tarragona) i en 2019 al Museu de Belles Arts de València. Estarà a Alacant fins al 15 de desembre.