La morra, un joc mil·lenari que aspira a ser declarat patrimoni immaterial de la humanitat

La comarca dels Ports s’uneix a Aragó i Catalunya perquè aquesta tradició siga reconeguda per la Unesco

Dos homes jugant a la morra / À Punt NTC

La morra és un joc ancestral que es juga amb els dits i que manté molta afició, principalment a la comarca dels Ports. També es juga en parts d'Aragó i Catalunya, i ara tots junts volen que aquesta tradició es declare patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.  

Juguen a la morra, un joc mil·lenari que ha perdurat durant segles. Els aficionats asseguren que hi ha gravats dels egipcis i romans on apareix, i ha durat fins ara. Arrelat en pobles de Terol i Catalunya ací també és tradicional a la comarca dels Ports, fonamentalment als municipis de Benassal, Cinctorres, Herbers i Morella. 

La tècnica és senzilla: els dos contrincants han d’endevinar la suma que es trau amb els dits. L’agilitat mental i les matemàtiques, diuen, són fonamentals; encara que només es necessiten dues ferramentes: les mans i les ganes. 

La morra ja és patrimoni immaterial a Aragó, però ara volen fer un pas més amb la declaració per part de la Unesco. Un valor històric que volen que perdure uns quants segles més.

També et pot interessar

stats