Mor el pintor valencià Àlex Alemany

Membre del moviment artístic conegut com realisme màgic, en la seua producció van destacar els retrats

El pintor
El pintor / Àlex Alemany
16 de setembre 2021 - 12:43

El pintor valencià Àlex Alemany, catalogat com a membre del realisme màgic, ha mort aquesta matinada als 78 anys d'edat al no poder superar una malaltia.

Alemany va nàixer el 5 de gener de 1943 a Gandia (Safor) i entre 1993 i 2004 va presidir el Cercle de Belles Arts de València. Al llarg de la seua carrera es va formar en diferents llocs. Així, en 1965 viatja a París, la qual cosa li va permetre ampliar estudis amb artistes contemporanis. En 1966 repeteix aquesta experiència, prolongant la seua estada a França. En 1968, amplia estudis a Londres en la National Portrait Gallery. Fins a 1970 va viatjar i va experimentar diverses tendències pictòriques, incidint en l'abstracte expressionista. En aquests anys de joventut va abordar moltes tendències d'avantguarda, submergit en el corrent general, fins a trobar el seu propi estil, cada vegada més coherent amb la seua sensibilitat poètica, segons explica el catedràtic d'Història de l'Art Santiago Sebastián al web de l'artista.

En 1975, va pintar les primeres obres de retorn al realisme, intuint encertadament el moviment assumit i seguit per altres artistes internacionals, sota el nom de realisme màgic. Des de 1975 a 1978 s'instal·la a Madrid, alternant els retrats socials amb els seus treballs de contingut surrealista.

El realisme (i en algunes obres hiperrealisme) d'Alemany va anar derivant cap a un "inconfusible estil propi, fruit d'una introspecció personal, distanciant-se progressivament de la fredor d'altres conceptes realistes, deudors de la fotografia, com el realisme americà", afig l'especialista.

Al llarg de la seua producció hi ha gran quantitat de retrats. Entre els personatges que ha pintat trobem els reis d'Espanya, diversos membres de la família reial, rectors d'universitats, acadèmics, presidents de diputacions, alcaldes, degans de notaria, dret, medicina i innombrables particulars.

La totalitat de la seua obra està en mans de col·leccions privades i museus. Per "principis personals". Mai no va participar en concursos ni va optar a premis.

També et pot interessar

stats