Mor el pintor i il·lustrador Ceesepe

Carlos Sánchez Pérez va ser un dels personatges més carismàtics de la Movida Madrileña.

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha qualificat Carlos Sánchez Pérez com a referent de la cultura més innovadora de l'Espanya democràtica.
El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha qualificat Carlos Sánchez Pérez com a referent de la cultura més innovadora de l'Espanya democràtica. / Pablo Sánchez del Valle (Efe)

Carlos Sánchez Pérez, conegut pel seu nom artístic format amb les seues inicials, Ceesespe, i un dels personatges més carismàtics de la Movida madrilenya, ha mort als 60 anys d'una llarga malaltia.

Va començar a dibuixar als 16 anys i, encara que va anar durant un mes a l'Escola de Belles Arts, la seua formació va ser completament autodidacta, influenciat pel còmic underground nord-americà. Les revistes Star, El Víbora i Disc-Expres van ser les primeres a publicar-li els dibuixos, però la seua obra compren també exposicions de pintura, obra gràfica, cartells, portades de discs i il·lustracions. Va treballar amb alguns dels artistes més importants de la Movida madrilenya, com ara Pedro Almodóvar, per a qui va dissenyar els cartells de les pel·lícules Pepi, Lucy, Bom y otras chicas del montón i La Ley del deseo; o El Hortelano, amb qui va realitzar nombroses portades de discs de l'època, com ara els de Kiko Veneno, Ketama i Golpes Bajos. També van tenir molta repercussió en el món de la il·lustració les seues col·laboracions en la revista Madriz.

Passada l'època de la Movida, durant la qual mantingué contacte amb artistes com Alberto García-Alix, Ouka Lele o Mariscal, va viure la maduresa entre Madrid i París. A França va publicar llibres de dibuix com El arte de la mentira i, a Espanya, en va il·lustrar altres com ara Guía de la posmodernidad, de Francisco Umbral. La seua obra es va publicar en diferents recopilacions.

Influenciat per avantguardes com el cubisme i el dadaisme, Ceesepe conjugava l'art clàssic i l'art contemporani, i es confessava admirador de Quejido, Barceló i Antonio López. En els últims anys havia exposat la seua obra en fires internacionals a Nova York, Basilea, Pequín o Buenos Aires. L'any 2011 va ser reconegut amb la Medalla d'Or al mèrit en les Belles Arts.

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha lamentat la mort de l'il·lustrador, a qui ha qualificat com un artista fonamental dins de la contracultura espanyola de finals dels 70 i els 80, tot un referent de la cultura més innovadora de l'Espanya democràtica.

També et pot interessar

stats