La cultura acomiada Lluís Miquel Campos, referent de la Nova Cançó i impulsor de l'audiovisual en valencià

El músic, productor i actor, que va crear el primer estudi de doblatge en valencià, falta als 79 anys

El polifacètic Lluís Miquel Campos, en una imatge d'arxiu
El polifacètic Lluís Miquel Campos, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 de maig 2023 - 10:55 Actualitzat: 26 de maig 2023 - 08:32

La música i l'audiovisual valencià acomiaden aquest divendres a un dels referents de la cultura valenciana: Lluís Miquel Campos. El músic i també productor va morir dijous als 79 anys i aquest divendres, a les 11 hores, està previst el seu funeral en el tanatori de l'avinguda dels Tarongers de València. Lluís Miquel, com era conegut, fou un impulsor destacat de la nostra llengua a través de les manifestacions artístiques en què va estar implicat al llarg de la seua trajectòria. També fou un impulsor destacat de la cultura audiovisual valenciana.

Fundador de grups com 4-Z, que després es va convertir en Lluís Miquel i els 4-Z, va ser, juntament amb Raimon, un dels màxims exponents de la Nova Cançó i va adaptar al valencià temes de cantautors francesos i italians, com Georges Brassens, Jacques Brel o Paolo Conte.

Als seixanta, va començar a explorar el sector audiovisual amb la creació de la primera productora valenciana. Després va posar en marxa Tabalet, el primer estudi de doblatge a València, que va permetre que, per primera vegada en la història, es doblaren al valencià pel·lícules i sèries. Entre les distincions que ha rebut en la seua trajectòria, destaca l'Alta Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat i la medalla del Consell Valencià de Cultura, entitat que li va lliurar aquest reconeixement pel seu treball en favor de la creació i la llibertat.

En fer-se pública la notícia, les condolences van començar a arribar des d'estaments polítics, culturals i socials. Una d'aquestes, la del president de la Generalitat, Ximo Puig, qui recordava “la lleialtat a les idees i a la terra” i “el sentit de l'amistat” de Campos. En la mateixa línia es manifestava la consellera de Cultura, Raquel Tamarit, qui assegurava que "estem de dol" per la pèrdua d’un "impulsor i ferm defensor de la nostra llengua i la cultura popular valenciana".

L'Institut Valencià de Cultura, per la seua banda, ha destacat la llarga trajectòria de Campos com a músic, productor audiovisual i teatral, a més de pioner dels estudis de so i doblatge valencians. "Deixa una marca i un llegat inesborrables", asseverava l'ens cultural. Una altra de les entitats culturals que s’ha pronunciat ha sigut Acció Cultural del País Valencià (ACPV), des d’on han considerat que amb la mort de Lluís Miquel se’n va "tot un referent de la banda sonora del País Valencià".

També et pot interessar

stats