Mor l’escultor valencià Nassio Bayarri

Cofundador del Grup Parpalló, va contribuir a perfilar el paisatge urbà de València amb les seues obres

Nassio Bayarri junt al mural ceràmic 'Éssers en l'espai' a la plaça de l'Ajuntament de València
Nassio Bayarri, al costat del mural ceràmic 'Éssers en l'espai', a la plaça de l'Ajuntament de València / À Punt NTC

Aquest diumenge s’ha comunicat la mort als 91 anys de l’escultor i pintor valencià Nassio Bayarri, que va faltar divendres a l’Hospital Arnau de Vilanova de València arran de les lesions ocasionades per una caiguda al seu domicili, a Paterna (Horta Nord). L'Ajuntament declararà dia de dol oficial aquest dilluns i les banderes onejaran a mitja asta en senyal de dol.

Bayarri va ser cofundador del Grup Parpalló, moviment de l’avantguarda artística valenciana de postguerra que va connectar alguns dels referents artístics més rellevants del panorama valencià amb l’escena internacional, del qual formaven part personalitats de la mida d’Andreu Alfaro i Eusebi Sempere.

Escultura de Nassio Bayarri a Blasco Ibáñez a la plaça dels Porxets de València
Escultura de Nassio Bayarri a Blasco Ibáñez a la plaça dels Porxets de València / Ajuntament de València

Reconegut internacionalment, les seues escultures han passat a formar part del paisatge urbà de diverses ciutats, especialment de València, la seua ciutat natal.

Els monuments a Blasco Ibáñez a la plaça dels Porxets, a Ausiàs March a l’avinguda homònima i a l’afició valencianista a tocar de Mestalla se sumen a intervencions com la de la façana del palau dels Barons d’Alaquàs, seu de Lo Rat Penat, i el mural ceràmic Éssers en l’espai, a la plaça de l’Ajuntament, elements que han contribuït a configurar l’imaginari col·lectiu a la ciutat.

El 2010 va rebre la Distinció de la Generalitat al Mèrit Cultural “com a reconeixement a la seua valuosa aportació, des de la sensibilitat i la intel·ligència artística” i va ser membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i Medalla d’Or del Cercle de Belles Arts.

També et pot interessar

stats