Mor Honorat Ros, exacadèmic de l’AVL i promotor del valencià a l'escola

El mestre, implicat en la introducció i normalització del valencià en el sistema educatiu, va ser un dels “pares” de la llei d’ús

Mor Honorat Ros, exacadèmic de l’AVL i promotor del valencià a l'escola / À Punt NTC

La nostra llengua ha perdut un dels seus activistes més destacats en l’àmbit educatiu, el mestre Honorat Ros. També va ser membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) fins al 2021 ha mort aquest dimecres als 83 anys després d’una vida implicada en la promoció de l’escola en valencià, tant des de la docència, com des de la creació d'un marc normatiu favorable per a impartir-la.

Docent de formació, Ros va ser un dels que es va integrar en el grup que, coordinat amb el lingüista Sanchis Guarner, va elaborar els primers llibres de text en valencià al final dels setanta. De fet, ell va ser un dels coautors del primer llibre publicat per a obtindre el grau mitjà de valencià, que va veure la llum el 1997, Pany i clau.

Grup de mestres pioner

Des del col·legi de Real, va ser un dels mestres que va participar en el pla experimental d’ensenyament del valencià entre el 1978 i el 1980. També aleshores es va implicar activament en el moviment de mestres, germen del que després seria el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), un sindicat que també va reivindicar la incorporació del valencià a l’ensenyament.

Posteriorment, durant els primers governs socialistes de la Generalitat, als huitanta, va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat en la Conselleria d’Educació vinculats a la promoció del valencià i va ser un dels “pares” de la Llei d'ús i ensenyament del valencià (1982).

Mostres de condol

La seua trajectòria en les institucions que treballen per la llengua va culminar amb el seu càrrec d’acadèmic en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, on es va fer càrrec de les seccions de lexicografia, assessorament lingüístic, onomàstica i foment de l'ús del valencià fins al juny del 2021.

De fet, aquesta institució feia pública la defunció del mestre natural de Vinalesa a qui l’entitat normativa qualificava d’”activista pel valencià”, alhora que lamentava la seua mort.  

En el pla polític, l’expresident de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, també lamentava la mort de l’exacadèmic, a qui definia com “una persona cabdal per al redreçament de la llengua quan més falta feia” i un “apassionat pel valencià”.

També et pot interessar

stats