Mor als 77 anys l'escriptor estatunidenc Paul Auster

L'autor, referent de la literatura nord-americana, ha faltat després de patir un càncer de pulmó 

L'escriptor estatunidenc Paul Auster, en una imatge d'arxiu
L'escriptor estatunidenc Paul Auster, en una imatge del 2017 / JP Gandul (EFE)

L'aclamat novel·lista estatunidenc Paul Auster ha mort este dimarts a Nova York als 77 anys a conseqüència del càncer de pulmó que patia, segons ha informat The New York Times. Com a llegat deixa una prolífica obra, en la qual destaquen la Trilogia de Nova York, Bogeries de Brooklyn o 4321. Ha faltat a sa casa al districte de Brooklyn, pocs mesos després d'haver publicat la que ja serà l'última obra de la seua carrera, Baumgartner, on repassa cinc dècades d'escriptura.

Auster, referent de l'escena cultural novaiorquesa, va nàixer en el si d'una família jueva d'ascendència austríaca el 1947 a Newark, en l'estat veí de Nova Jersey. Més tard va mudar-se a Brooklyn, que va convertir en escenari de moltes de les històries que va escriure, especialment en les dècades de 1980 i 1990. En totes les seues obres va construir laberints literaris, a manera de nines russes o matrioixques, en què mesclava ficció, realitat i autobiografia a parts iguals i amb què va aconseguir atrapar milions de lectors a tot el món. La seua producció s'ha traduït a més de quaranta idiomes i, a més de novel·la, inclou poesia, relats, assajos o guions de teatre i de cinema —alguns dirigits per ell—.

Va estudiar a la Universitat de Colúmbia —epicentre de les actuals protestes estudiantils contra la guerra a Israel— i va participar en les manifestacions del 1968 en contra de la guerra de Vietnam. Després d'acabar la trajectòria acadèmica es va instal·lar a París, on segons la New York Magazine, l'escriptor novaiorqués és una "estrela del rock".

El debut com a escriptor de Paul Auster va tindre lloc el 1982 amb La invenció de la solitud, que gira al voltant de la mort sobtada del pare. Però la fama vertadera li arribaria amb Trilogia de Nova York, una sèrie de novel·les que agrupa La ciutat de vidre, Fantasmes i L'habitació tancada.

Després que li diagnosticaren càncer el desembre del 2022, va retirar-se de la vida pública, però al llarg de l'any que va estar en tractament va trobar temps per a publicar Baumgartner, per a delectació dels milions de seguidors seus. Es tracta d'un llibre protagonitzat per un professor de filosofia excèntric i tendre, sumit en el dolor per la pèrdua del seu gran amor. Una història sobre l'atzar, la memòria i el dol de l'autor novaiorqués.

La seua vida es va veure afectada recentment per la tragèdia quan el seu fill Daniel Auster, que tenia 44 anys, va morir a causa d'una sobredosi. Abans, havia sigut imputat per la mort de la filla Ruby —neta de Paul Auster—, de deu mesos. Segons declararia Daniel, havia consumit heroïna quan es va quedar adormit i, en despertar, la menuda estava sense vida per intoxicació de fentanil i heroïna.

Reconegut internacionalment i guardonat amb nombrosos premis, a Paul Auster se li ha quedat clavada una espineta amb el Nobel, distinció que sempre se li ha escapat. El 2006, l'escriptor va rebre el premi Príncep d'Astúries de les Lletres i en el seu discurs va afirmar: "M'he passat la vida entaulant conversa amb gent que mai he vist, amb persones que mai coneixeré, i així espere seguir fins al dia en què exhale l'últim alé".

També et pot interessar

stats