Monòver i Bicorb seran les capitals culturals de l’any que ve

Cultura considera les propostes del municipi de Vinalopó Mitjà per a acostar el públic més jove a la cultura i les del poble de la Canal de Navarrés per a promocionar el patrimoni local

Imatge aèria de Bicorp, poble que ostentarà la capitalitat cultural en la modalitat de municipi de menys de 5.000 habitants
Imatge aèria de Bicorb, poble que ostentarà la capitalitat cultural en la modalitat de municipi de menys de 5.000 habitants / Ajuntament de Bicorp

Monòver, en la modalitat de municipi de més de 5.000 habitants, i Bicorb, en la de xicotetes localitats, seran les capitals cultuals valencianes de l’any que ve. Així ho ha decidit la comissió que avaluava les candidatures dels pobles que aspiraven a aquest títol i que ha tingut en consideració les iniciatives que vol impulsar Monòver per a atraure el públic juvenil i infantil a les activitats culturals, així com l’art rupestre que acull Bicorb i les accions per a difondre les tradicions del municipi.

Per a aspirar a aquest reconeixement que impulsa la Conselleria de Cultura per a incentivar la vertebració de les propostes culturals i la distinció de les poblacions que fan una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social, Monòver ha presentat un projecte que combina la programació que ja es fa en espais com el teatre, amb noves accions, adreçades al públic jove, com ara una campanya d’apadrinament teatral, una ruta jove pel municipi i una altra que recorre els espais vinculats a Azorín, així com les jornades d’Art Urbà i la setmana cultural per al públic jove.

Paral·lelament a aquestes propostes per a la joventut, l’Ajuntament de Monòver també s’ha compromés a impulsar unes jornades de jocs tradicionals, un concurs de cançons de Pasqua i rutes teatralitzades pensades per a vincular els més menuts dels municipis amb la cultura.

El municipi de la Canal de Navarrés que ostentarà la capitalitat cultural valenciana té un ric patrimoni cultural, entre el que destaca la Cova de l’Aranya, que té la icònica pintura rupestre de la recol·lecció de mel.

Per a optar a aquest títol el 2024, Bicorb ha presentat a Cultura una proposta que inclou activitats musicals, recorreguts i exposicions pel patrimoni del municipi i activitats per a conéixer les tradicions del poble. Destaca la implicació de la ciutadania i el teixit associatiu en el projecte, sobretot perquè es tracta d’un municipi que viu els efectes del despoblament.

Una subvenció i activitats dels organismes de la Generalitat

Bicorb comptarà amb una ajuda extraordinària de 50.000 euros per a fer front a les despeses de l’any en què el poble es bolcarà amb la promoció cultural, mentre que en el cas de Monòver serà de 100.000 euros per tractar-se d’una localitat de més de 5.000 habitants.

A més, aquestes dues capitals culturals també disposaran de la programació que fan entitats de la Generalitat.

Amb aquest nomenament, Monòver i Bicorb agafaran el testimoni de Guardamar del Segura i Geldo (Alt Palància), que són les capitals culturals valencianes enguany. 

També et pot interessar

stats