El món de l’art commemora els 50 anys de la mort de Picasso

Cada vegada són més les veus que demanen revisar la seua trajectòria per les acusacions de misogínia, un meló que encara no s’ha obert en el circuit oficial

Pablo Picasso en 1966, fotografiat per Roberto Otero
Pablo Picasso en 1966, fotografiat per Roberto Otero / Museu Picasso Màlaga
08 d'abril 2023 - 16:12

Pablo Ruiz Picasso va morir fa 50 anys i museus de tot el món reten homenatge aquest dissabte a un dels genis que va revolucionar la història de l'art amb actes i exposicions que celebren la seua obra i la seua herència artística.

A Màlaga, lloc de naixement de l’artista, el Museu Picasso commemora l’efemèride amb l'alliberament simbòlic d'un colom blanc per a recordar el seu compromís amb la pau i la seua oposició a la guerra, recordat per obres mestres com ‘El Guernica’.

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, que ha visitat aquest dissabte el Museu Picasso de Barcelona, ha afirmat que l'Any Picasso, que se celebra enguany, aprofundirà en les "contradiccions" i "passions deslligades" de l'artista, al qual ha definit com el "gran pintor del segle XX".

En aquest sentit, Iceta ha insistit que la celebració no vol amagar res, sinó que pretén aprofundir en la seua vida, de la qual forma part la seua "controvertida i tempestuosa" relació amb les dones.

Per la seua banda, el director de museu, Emmanuel Guigon, ha declarat que, segurament, Pablo Picasso era un "masclista, com molts homes de la seua època", la qual cosa no interfereix en la revolució que ha suposat la seua pintura i en la gran “influència” que ha tingut en les arts del segle XX i de l'actualitat.

Guigon ha afegit que hi ha molts debats sobre aquest tema i que "cada mirada és una mirada contemporània i és important crear debat sense intervindre de manera massa directa".

Picasso i la seua polèmica relació amb les dones

En plena celebració de l’Any Picasso, però, cada vegada són més les veus crítiques que s’alcen contra una figura que ha despertat controvèrsia per la suposada actitud misògina, com ho revelen diverses fonts, i que demanen revisitar l’obra del malagueny en els debats de gènere actuals. Un debat que encara no s’ha obert en el circuit oficial de l’art.

Fa dos anys, l’artista valenciana Maria Llopis i les seues alumnes de l’Escola Massana de Barcelona van realitzar una acció de protesta feminista amb samarretes en les quals es podia llegir "Picasso maltractador" o "Dora Maar, present". Aquesta acció, emparada pel moviment #Metoo, cercava també reivindicar la figura de qui va ser una de les parelles de Picasso.

També et pot interessar

stats