El món de la cultura es mobilitza: "Salvem el Metropol"
Més d'un centenar de persones demanen que no s'enderroque l'edifici, remodelat en 1932 per l'arquitecte Javier Goerlich.
Més de cent persones s'han concentrat a la porta de l'emblemàtic cine Metropol, al carrer d'Hernán Cortés, a València, per a reivindicar que no enderroquen l'edifici que l'arquitecte Javier Goerlich va remodelar el 1932. Darrere d'una pancarta amb el lema "Salvem el Metropol" els organitzadors han llegit un manifest en defensa de l'immoble i han exposat les raons històriques, culturals i sentimentals per les quals consideren que no l'haurien d'assolar.
També han llegit propostes a favor de recuperar el cine per a usos culturals. Andrés Goerlich, portaveu de la Fundació Goerlich i nét de l'arquitecte del Metropol, proposa "recuperar l'edifici íntegrament, no sols com a cine, i allotjar, per exemple, la seu de la Filmoteca Valenciana o el Festival de Cine, i també com a espai cultural per a l'Eixample". A més, han fet una crida als il·lustradors perquè dibuixen sobre el cinema, i amb aquestes obres faran una exposició sobre el Metropol.
En la concentració han participat un total de 20 entitats, col·lectius culturals i experts en art i patrimoni. A els ha convocat el Cercle per la Defensa del Patrimoni, l'associació cultural Remember Valencia, Amics del Carme, Patrimoni Industrial Arquitectònic, la Fundació Goerlich, Eina Cultural i Atypical Valencia.
Els propietaris volen construir-hi un hotel
El Metropol va nàixer el 1932 per a ús residencial. Javier Goerlich, arquitecte valencià influent, va dissenyar l'estructura actual, que combina l'estil racionalista amb elements ornamentals de l'art-déco. La sala de projeccions tenia 1.200 butaques i era un referent de la vida social valenciana. En les dècades dels 1940 i 1950 va viure els moments de major esplendor. En els anys 90 es va convertir en un cine de reestrena i el 2001 va tancar després d'un incendi.
Fins al 2005 va estar protegit amb un nivell 2, que preveu que, en cas de qualsevol actuació subjecta a llicència, es preserven la façana i altres elements interiors. Però el 2005 un pla de reforma interior de l'Eixample va descatalogar l'edifici.
L'empresa propietària actual de l'edifici és la promotora Metrolevante SL, i té previst enderrocar-lo per a construir-hi un hotel.
Ara com ara, l'edifici no té protecció legal i un informe encarregat per l'Ajuntament no troba cap element destacable per a salvar-lo. Andrés Goerlich recorda que, segons la llei valenciana de patrimoni, "no es pot jutjar un element patrimonial només pels aspectes artístics. També estan els històrics. Durant la Guerra Civil, quan València va ser capital de la República, per allí van passar Orson Welles i Miguel Hernández, entre altres personalitats".