Mister Marshall sí que va arribar a Rafelbunyol

En plena dictadura de Franco, els americans visitaren aquest poble de l'horta nord i l'equip local de futbol golejava la VI Flota.

Foto cedida per Alfred Ros, fill de l'àrbritre de l'encontre en Rafelbunyol.

El 1952, en plena dictadura de Franco, un grup d'oficials americans va visitar Rafelbunyol. Era l'època en què Espanya començava a eixir de l'aïllament internacional i els americans ajudaven econòmicament Espanya a canvi d'instal·lar bases armamentístiques (Saragossa, Morón, Rota o Torrejón de Ardoz). Aquest intercanvi era conegut com el Pla Marshall. 

El geni Luis García Berlanga va plasmar de manera mestra en Bienvenido, Mister Marshall, els preparatius i les expectatives de tot un poble mentre esperava l'arribada dels americans a Villar del Río. Allí no arribaren mai, però a Rafelbunyol, un poble de l'Horta Nord, sí. 

Pel gener d'aquell any, la VI Flota americana va atracar al Port de València, i l'alcalde de Rafelbunyol, Francisco Piquer, conegut com a Francisquet, que era comerciant en el mercat d'Abastos de València, va ser un dels encarregats de proveir-los menjar. El primer regidor va aprofitar l'ocasió i va convéncer uns comandaments de la flota americana que si anaven a Rafelbunyol provarien les millors taronges que hi havia, que coneixerien la cultura valenciana i que... jugarien un partit de futbol.

El poble es va posar en marxa per a donar la millor benvinguda als oficials pensant que els americans arribarien carregats de regals i portarien diners al poble. L'Ajuntament de Rafelbunyol va llogar indumèntaries de fallera per a les dones i, eixe dia, tot el món es va mudar per acompanyar la comitiva i vore el partit de futbol. "El vestit era llogat, nosaltres no ens el podiem comprar", assenyala Amparo Díaz, una veïna que es va vestir de fallera eixe dia. 

Com conta Batiste Barrachina, "els vam rebre com si vinguera el president dels Estats Units".

La comitiva els va portar als camps de tarongers i de llimeres. "Jo no ho havia vist això mai, es menjaven les llimes a mos redó", segueix recordant Barrachina. I d'ahi, al camp de futbol on s'havia de disputar el partit internacional entre l'equip local i els mariners de la VI Flota. Per això de ser un partit internacional, en comptes de valdre l'entrada 3 pessetes com era habitual, eixe dia en costava 5. 

En les grades, les autoritats del poble prenien posicions: l'alcalde, el rector i la Guàrdia Civil. I la pluja de gols començava. El capità de l'equip del Rafelbunyol, Manuel Herrero, diu que "amb dos jugadors hauria sigut prou" i que "quan va arribar el sisé gol, Francisquet , l'alcalde, els va avisar: "O pareu de marcar gols o vos tanque a la presó". És clar, es tractava de guanyar voluntats i eixe no era el camí.

La golejada no va tindre res a veure, però els americans vingueren i se n'anaren sense deixar "ni una pesseta" en el poble. Però deixaren una història real que contar. 

Una història que li va arribar a Ana Victoria Pérez (Besafilms), directora de cine, gràcies a Alfred Ros, el fill de l'àrbitre del partit que guardava les fotografies de l'encontre internacional. I és el germen del documental que s'estrenarà el 3 de juliol a Madrid i el dia 6 a Rafelbunyol. Després recorrerà les sales espanyoles i també es podrà vore per À Punt.  

Este documental de 70 minuts reconstrueix la visita dels oficials americans a Rafelbunyol i el moment històric en què es va produir. La banda sonora és de la Societat Musical la Primitiva de Rafelbunyol. I el títol del documental: Good bye, Mister Marshall.Good bye, Mister Marshall 

També et pot interessar

stats