'Misericordia', del cineasta francés Alan Guiraudie, Espiga d'Or en la 69a edició de la Seminci

Stranger eyes, del singapurés Yeo Siew Hua, i Polvo serán, del català Carlos Marques-Marcet, s'han repartit l'Espiga de Plata

Fotograma de 'Misericordia', d'Alan Guiraudie
Fotograma de 'Misericordia', d'Alan Guiraudie / CG Cinéma, Scala Productions, arte France Cinéma, Andergraun Films i Rosa Filmes
26 d'octubre 2024 - 18:15

La pel·lícula Misericordia, del cineasta francés Alan Guiraudie, s'ha alçat amb l'Espiga d'Or de la 69a edició de la Seminci, la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, mentre que els llargmetratges Stranger eyes, del singapurés Yeo Siew Hua, i Polvo serán, del català Carlos Marques-Marcet, han guanyat l'Espiga de Plata.

Així s'ha anunciat este dissabte en la lectura del palmarés del festival, en la qual el jurat internacional ha destacat que ha atorgat l'Espiga d'Or a l'obra de Guiraudie per una "intel·ligència" que els ha deixat "unànimement impressionats".

"La seua lleugeresa oculta un complex equilibri de gèneres i tons, sota l'aparença de thriller-comèdia provinciana s'amaga una profunda meditació sobre com el desig i la culpa que ens fan predictibles i incomprensibles els uns per als altres", ha subratllat el jurat sobre Misercordia, que també ha fet que Guiraudie s'emporte el Premi Miguel Delibes al millor guió.

D'altra banda, el jurat, compost per la directora grega Sofia Exarchou, l'actriu espanyola Aida Folch, la crítica i editora Devika Girish, el productor alemany Ingmar Trost i el director i escriptor espanyol Luis López Carrasco, ha repartit l'Espiga de Plata entre Stranger eyes, de Yeo Siew Hua, i Polvo serán, de Carlos Marques-Marcet.

De la primera, que gira al voltant de la vida sotmesa a la vigilància a Singapur, han enaltit el seu "llenguatge fílmic modern i original que manté la intriga fins al final". De la segona han destacat la "sensibilitat i alegria en el confrontament entre la mortalitat i la vida" en un film on el "maximalisme s'equilibra amb la subtilesa i autenticitat". La cinta del català també s'ha emportat una menció especial a la interpretació d'Ángela Molina i Alfredo Castro per "aportar una mescla única de qualitat i credibilitat als seus papers d'una parella que s'enfronta a la mort".

D'altra banda, s'ha reconegut al xinés Guang Hu amb el premi Ribera de Duero a la millor direcció pel thriller humanista Black dog, en el qual pren "una simple història d'un home i un gos, i construeix al seu voltant un univers cinematogràfic de múltiples capes i ple d'intricats detalls visuals, locals i narratius". A més, el film s'ha emportat també amb el guardó de Millor direcció de fotografia.

Quant a les interpretacions, els noruecs Thorbjon Harr i Jan Gunnar Roise s'han repartit el Premi a millor actor pel seu duo de rascafumerals en Sex, cinta de Dag Johan Haugerud que reflexiona sobre les masculinitats i sexualitat. L'actriu Laura Weissmahr ha sigut la triomfadora en la categoria de Millor actriu pel seu paper en Salve María, film de la cineasta catalana Mar Coll, per "encarnar les contradiccions d'una de les figures més complexes de la societat: una mare".

El jurat internacional ha decidit, així mateix, que el premi José Salcedo a millor muntatge recaiga en Telmo Xurro i Pedro Filipe Marques per Grand tour, del portugués Miguel Gomes, llargmetratge en el qual han aconseguit "equilibrar delicadament" el passat i present, la ficció i el documental i Orient i Occident.

Guardons al format curt

Respecte als premis a curtmetratges, l'Espiga d'Or de la Secció Oficial ha recaigut en Baldilocks, de Marthe Peters, mentre que les dues Espigues de Plata les han rebudes Lluna de Sal, de Mariona Martínez, i Punter, de Jason Adam Maselle.

La resta dels curtmetratges premiats són O, de Rúnar Rúnarsson, com a Millor curtmetratge europeu; El príncep, d'Àlex Sardà, Premi 'La nit del cinema espanyol'; De sucre, de Clàudia Cedó, menció especial Nit del curt espanyol; i Només els morts es queden, d'Alejandro Renedo, Premi Castella i Lleó en curt.

També et pot interessar

stats