La ministra de Cultura britànica deixa clar que les mètopes del Partenó no han de tonar-se a Grècia

El govern de Grècia sempre ha defensat que vol la devolució permanent del patrimoni, en poder del British Museum

Imatge de part del fris de marbre a les galeries del Partenó al Museu Britànic
Imatge de part del fris de marbre a les galeries del Partenó al Museu Britànic / Nicolas Economou / Shutterstock

La ministra de Cultura britànica, Michelle Donelan, ha afirmat aquest dimecres que els marbres espoliats del Partenó pertanyen al Regne Unit, per la qual cosa no haurien de retornar-se a Grècia. En la mateixa línia, ha descartat els suposats contactes amb les autoritats gregues per a un intercanvi cultural. "Obriria la porta a qüestionar tot el contingut dels nostres museus", ha sentenciat Donelan en una entrevista amb la cadena britànica BBC. Durant el programa, ha assegurat que aquest seria un "camí perillós" i seria com destapar la caixa de Pandora.

Les especulacions sobre un possible acord imminent sobre els Marbres d'Elgin s'han succeït en els últims dies després que un periòdic grec informara de converses entre George Osborne, president del British Museum, i les autoritats gregues.

El British Museum, que alberga una de les col·leccions de patrimoni històric més importants del món, estaria així disposat a fer un intercanvi pel qual Atenes recuperaria els marbres a canvi d'un préstec a Londres d'altres peces. "[Osborne] no està disposat a retornar-los, bàsicament. No és la seua intenció. No té cap desig de fer-ho. També s'ha discutit el concepte d'un préstec de cent anys, que tampoc és el que està planejant", ha aclarit aquest dimecres Donelan.

D'aquesta manera, ha afirmat que Osborne està d'acord que no s'haurien de retornar, ja que "pertanyen" al Regne Unit. Argumenta que és on s'han cuidat "durant molt de temps".

El govern de Grècia sempre ha defensat que vol la devolució permanent del patrimoni en poder del British Museum, mentre que el museu s'inclina per alguna mena d'acord intermedi. De fet, l'executiu del Regne Unit també va subratllar al desembre que no preveu reformar la llei que limita a casos molt excepcionals la restitució perpètua d'obres d'art.

Els marbres d'Elgin són un dels principals atractius del British Museum, que mostra també altres peces de l'antiga Grècia i d'altres cultures històriques, com l'egípcia.

També et pot interessar

stats