"Miguel Calatayud. Trànsit il·lustrat": una retrospectiva del prestigiós il·lustrador a Alacant

La mostra, organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant, s’exposarà a partir d'este dimecres a la Llotja del Peix

Una retrospectiva del premiat il·lustrador alacantí Miguel Calatayud arriba a la Llotja del Peix d'Alacant
Una retrospectiva del premiat il·lustrador alacantí Miguel Calatayud arriba a la Llotja del Peix d'Alacant / GVA - Arxiu

Alacant acull una retrospectiva del prestigiós il·lustrador alacantí Miguel Calatayud. La mostra, que recorre dos dècades de l’il·lustrador, dibuixant i historicista, premiat en tres ocasions amb el Premi Nacional d’Il·lustració, s’exposarà a la Llotja del Peix d'Alacant. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat, inaugurarà l’exposició titulada "Miguel Calatayud. Trànsit il·lustrat" este dimecres a les 19:30 hores.

El catàleg reuneix 200 originals de l’artista, entre els quals es troben les obres més emblemàtiques com les il·lustracions Columbeta, la isla libro, El pie frito o Libro de las M'alicias. A més, este recorregut per l’obra de l’artista estarà acompanyat per reproduccions a gran escala on el color i el dinamisme són els protagonistes. L’exposició, comissariada per Felipe Hernández Cava i Loreto Rodríguez, s’articula en tres parts.

La primera, anomenada "La il·lustració complexa", es basa en els 200 originals i alguna reproducció, pertanyents a deu llibres, que constitueixen les seues obres més importants. Una segona secció fa un recorregut paral·lel, a través de grans reproduccions, on Calatayud dialoga amb la història, el viatge (de la mà de Josep Pla), el paisatge i la gastronomia (de la mà de Julio Chamba), elements clau per a un artista que ha fet del plaer dels sentits un model de conducta. L’última part, "Assumptes interns", consta d’una projecció audiovisual amb xicotetes seccions dels dibuixos que el creador fa per a si mateix, i que representa l’obra més emocional.

El director i gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, ha destacat que la mostra que s'inaugura a la Llotja del Peix d'Alacant és “un merescut homenatge al dibuixant d'Asp, l'obra del qual ha rebut el reconeixement internacional”. I ha afegit, “a Espanya és considerat com a mestre de mestres de la il·lustració i l'edició literària infantil”. Per la seua part, la regidora de cultura de l'Ajuntament d'Alacant, Nayma Beldjilali, ha ressaltat “la importància de la figura de Calatayud”. La seua figura suposa “un important revulsiu per a la programació cultural d’un espai com la Llotja, que ha d'aspirar a portar grans exposicions”.

Un artista pioner i premiat

Miguel Calatayud Cerdán, nascut a Asp (Vinalopó Mitjà) el 1942, va iniciar els estudis a l'Escola d'Arts Aplicades de Múrcia. El 1961 va continuar a València, a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles, on fixà la seua residència. En l'àmbit del còmic i per part dels teòrics, el consideren precursor de la Nova Escola Valenciana. Com a il·lustrador, ha rebut els guardons més prestigiosos com el Premi Nacional d'Il·lustració (el 1989 per Una de indios y otras historias, el 1992 per Libro de las M'Alicias i el 2009 pel conjunt de l'obra) o el Lazarillo Ilustración (1972, per Cuentos del año 2100).

També et pot interessar

stats