La mestra rural de la Segona República torna als escenaris valencians

‘Historia de una maestra’, el muntatge de Cactus Teatre que protagonitza l’actriu valenciana Paula Llorens, ha estat diverses setmanes en cartell a Madrid

Paula Llorens, protagonista de 'Historia de una maestra', en una de les escenes de l'obra

A l'Espanya de principis del segle XX, una mestra d'una escola rural s'afanya a educar una societat sumida en la ignorància, pobresa i opressió. És la història de la docent que va recollir Josefina Aldecoa en Historia de una maestra, que la companyia de Canals Cactus Teatre ha portat als escenaris i que, després d’estar unes quantes setmanes a Madrid, torna a recórrer els escenaris valencians.

L’obra, en paraules de l’actriu que la protagonitza i que també ha adaptat el text, és “un homenatge a tots els mestres que, en una època, amb molta població analfabeta, van dedicar la seua vida a donar-los les lletres, els números... en definitiva a ensenyar”.

La història d’aquesta mestra, que puja als escenaris encarnada per Paula Llorens, és part de la història silenciada que van viure molts mestres de la Segona República.

Llorens es referia a un moment històric, preludi d'una guerra i una Espanya dividida, contat des del punt de vista d'una dona.

“És una història realista, a la qual intentem donar uns tocs de comèdia perquè les situacions a les quals s’ha d’enfrontar aquesta mestra són tan absurdes i surrealistes que donen per a fer una comèdia”, argumentava Llorens.

De moment, l'obra ha omplit tres setmanes de funcions a Madrid i el cap de setmana han tornat les representacions als teatres valencians. 

També et pot interessar

stats