La matèria fosca o el fantasma de l'univers: què en sabem?

La comunitat científica va triar la vespra de Tots Sants per a fer divulgació sobre aquesta substància desconeguda, obscura i invisible, però que està pertot arreu

26.10.2021 | Ciència: Dia Mundial de la Matèria Fosca
Representació de la matèria fosca / Arxiu

Aquest diumenge se celebra el dia de la matèria fosca. Els científics i científiques dels Estats Units triaren la vespra de Tots Sants o Halloween, quan és més popular la foscor, el misteri i els fantasmes, per tal de donar a conéixer tot el que se sap sobre l'anomenat "fantasma de l'univers".

Es tracta de la matèria fosca, una estranya substància que ompli tots els espais, però com que no emet llum, no es pot veure.

Les partícules que formen aquesta matèria passen a través de nosaltres sense que ens n’adonem, però els físics han comprovat que està pertot arreu gràcies a la gravetat. Aquesta gravetat és la que fa que la seua acció tinga efectes visibles.

El físic Albert Aparisi ha explicat en l'espai de ciència de Les Notícies del Matí que les partícules d’aquest ens “formen núvols molt grans dins dels quals estan les galàxies, però nosaltres no ens assabentem que estem dins d’aquest núvol”. Es calcula que el 90% de la matèria de les galàxies és matèria fosca, sense la qual les galàxies no existirien.

Va ser als anys 60 i 70 quan s'iniciaren els estudis sobre aquesta substància i se'n trobaren evidències pertot arreu. Ara, aprofundir en el comportament de les partícules que la integren és el repte científic del segle XXI.

També et pot interessar

stats