Màscara de Sant Valentí: el nou grafit de Banksy contra la violència masclista

L’artista urbà ha confirmat l’autoria d’aquest mural que mostra la venjança d’una ama de casa maltractada

Obra de Banksy titulada 'Valentine's day Mascara' (màscara del dia de Sant Valentí)
Obra de Banksy titulada 'Màscara del dia de Sant Valentí' / Banksy

A primera hora d’aquest dimarts l’artista urbà Banksy ha fet pública l’última obra: Màscara del dia de Sant Valentí. En la seua línia sempre carregada d’una àcida crítica social, sembla que el britànic ha aprofitat la celebració de l’amor més internacional per a fer un clam contra la violència masclista. 

El mural mostra una ama de casa de la dècada de 1950 abillada amb un davantal i uns guants grocs de llavar. Amb el recurs habitual de l’artista de jugar amb elements tridimensionals que es troben fora del mur, la protagonista del grafit sembla haver clavat un home dins d’un refrigerador atrotinat i tirat per terra. No és l’única deixalla que es troba en l’escena: una cadira de jardí trencada, caixes i botelles completen el paisatge desolador.  

Però la figura femenina cobra més significat si la mirem de prop, i així ens ho ha volgut fer saber el grafiter anònim, que ha publicat en el seu Instagram diverses fotos que centren l’atenció en la cara de la mestressa de casa. El seu somriure d’orella a orella contrasta amb l’ull morat i la dent trencada. 

La peça està col·locada sobre un fons de paret blanca, i els usuaris en línia especulen que està en Grosvenor Plau en Margate, Kent.

El títol de la peça podria jugar amb el doble significat de la paraula màscara. D’una banda, en referència al maquillatge de pestanyes, fent una possible crítica al materialisme i el consumisme rosa associat a dates com Sant Valentí. D’altra banda, la màscara com a concepte de disseny, que implica eliminar o retallar una part d’una figura; exactament la tècnica que ha emprat amb el dibuix de l’home per a crear la il·lusió òptica que té tot el seu cos, tret dels peus, dins d’un refrigerador. 

També et pot interessar

stats