Marzà presenta el pla estratègic 2021-2023 per a "enfortir l'ecosistema cultural post-Covid"

Es preveu l'activació del Laboratori Valencià de Cooperació Cultural i contractar mil persones a l'any per a consolidar una xarxa de mediació cultural

Marzà ha presentat el document 'Cultura per a la recuperació', en un acte celebrat en el Palau de les Arts
Marzà ha presentat el document 'Cultura per a la recuperació' al Palau de les Arts / Twitter: @GVAculturesport

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha assegurat que el pla cultural estratègic valencià 2021-2023 "servirà per a enfortir el sector i recuperar-nos com a societat", ja que situa la cultura com a "element de transformació clau i central per a eixir de la crisi" provocada per la pandèmia.

Marzà ha presentat aquest document, titulat Cultura per a la recuperació, en un acte celebrat al Palau de les Arts, al costat de la secretària autonòmica Raquel Tamarit i Ramón Marradas, integrant de l'equip d'experts, davant de la presència dels principals agents culturals públics i privats de la Comunitat Valenciana.

Així, ha destacat que és un pla "ambiciós" per a "realment fer convulsionar la situació de partida i que l'ecosistema cultural isca reforçat" en el termini de dos anys, però amb "mesures de xoc d'efecte immediat". Per això, "no se l'ha denominat recuperem la cultura, sinó cultura de la recuperació perquè serà l'element essencial per a millorar la vida de les persones a través de la salut i benestar, la inclusió i la recuperació econòmica".

Rebutja tornar a la normalitat anterior

Marzà ha explicat que alhora que "s'atenia l'emergència" per la Covid-19 amb "mesures pal·liatives" estan aquest en document els últims sis mesos per a "parar la dictadura de la immediatesa i saber on volem anar". Així, ha rebutjat la tornada a la normalitat anterior. "Quina normalitat anterior, la de la precarietat d'unes estructures sense múscul i la d'una cultura que era un element circumstancial, feble", ha qüestionat.

Per contra, ha defensat "posar en pràctica el que es va comprovar durant el confinament, quan la societat va recórrer a la cultura i es va demostrar que és un bé essencial per a la salut i el benestar de les persones".

"Públic i creadors són els dos pilars per a rellançar la cultura."

Marzà ha assenyalat que "públic i creadors són els dos pilars per a rellançar la cultura". Així, es passa de pensar en el públic com a mer consumidor al fet que siga part activa tenint en compte la inclusió i l'equilibri territorial. Quant al paper dels agents culturals i creatius, s'aposta per "reescriure els camps de la producció cultural en viu i propiciar nous espais d'expressió per als diferents col·lectius professionals".

Línies d'actuació

Una de les línies es basa a optimitzar l'ús dels recursos disponibles per a racionalitzar i ampliar els que es destinen a l'acció cultural i introduir elements d'innovació. Així, es preveu que en aquest període almenys el 35% de les ajudes s'adapten a la nova fórmula de convocatòria pluriennal. Es revisarà el Circuit Cultural Valencià per a convertir-lo en un laboratori d'experimentació i difusió i es redactarà un programa de creació i ampliació de públics de la cultura.

Així mateix, es potenciarà la professionalització dels agents culturals i creatius valencians amb mesures com la revisió del model d'ajudes, l'assistència a la internacionalització i un pla de formació que permeta l'actualització de coneixements i l'aprenentatge de noves estratègies. El tercer punt de desenvolupament se centra en accions per a ampliar la xarxa de suport al desenvolupament cultural i pretén incentivar noves oportunitats laborals per a tot l'entorn de la cultura.

Les línies d'actuació es concreten en huit accions d'impuls:

  1. Creació del Laboratori Valencià de Cooperació Cultural (LaVaCC), una unitat encarregada de coordinar tota la política cultural de la Generalitat.
  2. Pla de foment de la formació a agents culturals públics i privats.
  3. Reconfiguració de les ajudes al sector.
  4. Creació de la plataforma per a la internacionalització per a l'acompanyament als sectors en la connexió amb les xarxes europees i internacionals.
  5. Programa de creació, formació i ampliació dels públics.
  6. El contracte amb la cultura basat en la consolidació d'una xarxa de recursos d'innovació i creativitat per a l'impuls en la gestió, investigació i mediació cultural.
  7. Potenciació de residències creatives en centres d'ensenyament.
  8. Impuls de nodes d'innovació cultural i creativa.

També et pot interessar