Marta Lozano, Hortensia Roig i alguns dels mantenidors més emblemàtics de l'Exaltació de les Falles

El mantenidor és una de les figures protagonistes de l'acte de l'Exaltació i s'encarrega d'enaltir les qualitats de les representants falleres

L'influencer Marta Lozano i l'empresaria Hortensia Roig seran les mantenidores de Maria Estela Arlandis i Marina García, falleres majors de València, durant l'Exaltació
L'influenciadora Marta Lozano i l'empresaria Hortensia Roig seran les mantenidores en l'Exaltació 2024 / Junta Central Fallera

L'Exaltació és un dels esdeveniments que indiquen que les Falles estan ben a prop. És un acte en què les falleres majors són exaltades com a màximes representants de la comissió i, com a tal, reben elogis i paraules d'agraïment que enalteixen les seues qualitats per a ser-ho. Tot resumit en un discurs que cada any va a càrrec d'una personalitat valenciana diferent. La figura del mantenidor, juntament amb la de fallera major, és protagonista en l'acte de l'Exaltació i cada any recau sobre perfils ben diferents, tots amb un denominador comú: l'amor per la festa.

Enguany, les persones encarregades d'exaltar les falleres majors de València són Marta Lozano i Hortensia Roig. Marta és influenciadora i reuneix més d'un milió de persones interessades a atendre consells de moda en el seu Instagram, i Hortensia Roig és empresària, consellera de Mercadona i una fallera amb molta trajectòria. Elles seran, respectivament, les mantenidores de María Estela Arlandis, fallera major de València, i Marina García, fallera major infantil de València.

Al llarg de la història hem vist mantenidors de perfils molts diversos i hem obert l'arxiu audiovisual de la radiotelevisió valenciana per a descobrir-ne alguns dels més emblemàtics.

El dibuixant Antonio Mingote (1994)

El dibuixant, escriptor i periodista Antonio Mingote va ser el mantenidor de la festa en l'Exaltació de Laura Segura i la seua cort d'honor: "Reina, Laura, majestat fallera, reinaràs en una festa singular". Mingote va centrar el seu discurs sobre la festa del foc i va ser guardonat amb el bunyol honorífic d'or.

Laura Segura li imposa el bunyol d'or a Antonio Mingote
Laura Segura li imposa el bunyol d'or a Antonio Mingote / Arxiu RTVV

El poeta Antonio Gala (1997)

Discurs intel·ligent, cult i florit i ple d'amor per tot allò valencià. Així van ser les paraules del poeta i dramaturg Antonio Gala en el Palau de la Música per a enaltir a la representant de les Falles del 1997, Sandra Climent.

Inés Ballester (1998)

La periodista valenciana Inés Ballester va ser l'encarregada de fer el paper de mantenidora l'any 1998, unes paraules que dedicava a Ruth Galán García, fallera major infantil de València: "Eres sensible i riallera, alegre i desperta i tens uns ulls tan blaus com la mar que t'espera cada estiu al Perelló".

Inés Ballester i Ruth Galán García
Inés Ballester i Ruth Galán García / Arxiu RTVV

L'entranyable actor i pallasso Miliki (2000)

Emilio Aragón, més conegut com a Miliki, va oferir un discurs carregat d'emoció per a la fallera major infantil de València de l'any 2000, Paloma Redondo.

L'actor Toni Cantó (2004)

Era l'Exaltació del 2004 a la fallera major infantil Laura María Ortega Cano, que vestia un espolí de color blau ultramar i s'emocionava amb les paraules del seu mantenidor. Ell era l'actor Toni Cantó, quan encara no havia encetat la seua carrera política. Cantó va fer una lloança amb floretes plenes d'espontaneïtat: "Les Falles són una de les manifestacions artístiques més completes que conec".

Toni Cantó i Laura María Ortega Cano
Toni Cantó i Laura María Ortega Cano / Arxiu RTVV

L'extorero Vicente Barrera (2005)

L'extorero Vicente Barrera i actual vicepresident primer de la Generalitat i conseller de Cultura va ser mantenidor de l'Exaltació de l'any 2005. Barrera va dedicar unes paraules a la fallera major infantil Cristina Sánchez, qui no va poder contindre les llàgrimes en el moment de la salutació.

Vicente Barrera i Cristina Sánchez
Vicente Barrera i Cristina Sánchez / Arxiu RTVV

La comunicadora Irene Villa i l'actor Arturo Fernández (2006)

Irene Villa, que va ser fallera major de la falla Nou Campanar, li va dedicar unes paraules precioses a la fallera major infantil del 2006, Nuria Llopis Borrego i a la seua cort d'honor: "Quan jo tenia la vostra edat quasi perd la vida, us ho conte perquè quasi com un miracle vam sobreviure, ma mare i jo, allò que em va donar tanta alegria de continuar viva va ser l'estima dels espanyols. L'amor val molt més que qualsevol possessió".

Irene Villa i Nuria Llopis Borrego
Irene Villa i Nuria Llopis Borrego / Arxiu RTVV

El futbolista Amedeo Carboni i l'actor Pepe Sancho (2008)

Un discurs emotiu en què, sense papers enmig, va improvisar unes paraules d'amor per la festa. La popularitat del València CF i del jugador, en concret, va ser garantia d'èxit per a aquest moment que hem pogut rescatar de l'arxiu. Per la seua banda, la fallera major de València Gloria Martínez Amigo i la seua cort d'honor van ser homenatjades amb les paraules de l'actor Pepe Sancho: "Sou tretze roses que formeu la llavor del futur".

Pepe Sancho i Gloria Martínez Amigo
Pepe Sancho i Gloria Martínez Amigo / Arxiu RTVV

El torero Enrique Ponce (2009)

Marta Agustín Ferrando, fallera major de València del 2009, vestida amb un espolí aigua marina a joc amb els seus ulls, va ser lloada amb les paraules del jove torero Enrique Ponce.

Enrique Ponce i Marta Agustín Ferrando
Enrique Ponce i Marta Agustín Ferrando / Arxiu RTVV

L'expresident del Llevant Quico Catalán (2012)

L'expresident del Llevant UD d'aquell moment va ser l'encarregat de fer el discurs en l'Exaltació de Rocío Pascual el 2012 i va fer un paral·lelisme del món de les Falles amb el del futbol, amb la cultura de l'esforç i la il·lusió de l'afició: "El vostre equip, aquesta gran València que porteu en el cor, sap que ho donareu tot".

Quico Catalán i Rocío Pascual
Quico Catalán i Rocío Pascual / Arxiu RTVV

La neta de Sorolla, Blanca Pons Sorolla (2015)

Blanca Pons Sorolla, la besneta del pintor valencià Sorolla, va ser la mantenidora d'Estefanía López Montesinos, fallera major de València de l'any 2015.

Blanca Pons Sorolla i Estefanía López Montesinos
Blanca Pons Sorolla i Estefanía López Montesinos

La fiscal Susana Gisbert (2016)

La fiscal de violència de gènere, Susana Gisbert, va ser la mantenidora de la fallera major de València del 2016, Raquel Alario, durant l'acte de l'Exaltació.

Susana Gisbert i Raquel Alario
Susana Gisbert i Raquel Alario

Segueix l'acte de l'Exaltació, en directe, en À Punt

Aquest cap de setmana el món faller celebra l'Exaltació de les falleres majors de València. L'acte torna al seu context habitual, el Palau de la Música, després d'haver estat celebrant-se els últims anys al Palau de Congressos. María Estela Arlandis serà exaltada com a fallera major de València divendres a les 22:00 h i l'exaltació de Marina García com a fallera major infantil serà el dissabte a les 17:30 h. Podràs seguir ambdós actes a través de la televisió d'À Punt, en directe, amb els comentaris del periodista Ferran Cano i la cap de cultura d'À Punt Mèdia, Montse Català.

També et pot interessar

stats