Maria Ibars, escriptora de l'any

L’AVL programarà nombroses activitats per a rescatar de l’oblit la mestra que es va inspirar en els paisatges de la Marina en moltes de les seues obres

Imatge d'arxiu de Maria Ibars / GVA

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua trau de l'oblit l’escriptora i mestra Maria Ibars (1892-1965), a qui dedicarà aquest 2024. Amb el reconeixement, que la institució destina a aquelles persones que han destacat per la seua implicació en la defensa de la llengua, es pretén difondre el seu llegat literari, però sobretot les seues aportacions a la promoció del valencià. Dénia, la ciutat on va passar Maria Ibars la seua infància i adolescència, tindrà un protagonisme especial en els actes commemoratius.

Els paisatges de la Marina Alta estan en moltes línies que va deixar escrites Maria Ibars, com també recordava la poeta i acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Àngels Gregori: “Va ser una dona molt lligada i vinculada al paisatge. D'alguna manera, va ser una arquitecta de la Dénia que entenem hui en dia”, destacava.

Per a Gregori, els versos d’Ibars són “una poesia escrita en lletra xicoteta que passa pels marges, que li parla a la mar de tu a tu”.

La celebració de l'Any Maria Ibars també s’aprecia a les parets de l’institut de Dénia que porta el seu nom. Tardor Roselló ha sigut l’artista que ha coordinat el projecte per a representar als murs del centre el llegat de l’escriptora de l’any. “Volíem plasmar l'obra o la seua identitat. Vaig triar dos llibres per a representar dos xiquets llegint la seua obra”, relata per a À Punt.

El pròxim 29 de febrer l'Acadèmia Valenciana de la Llengua presentarà l'Any Maria Ibars amb la reedició d'algunes de les seues obres, seminaris i exposicions. L'epicentre dels actes estarà a la capital de la Marina Alta, que va veure créixer l’escriptora. 

També et pot interessar

stats