Quines són les paraules més buscades en el diccionari de l’AVL?

Estudiants, professionals o simplement amants de la llengua són els que fan les cerques, i també col·laboren suggerint nous lemes o accepcions

Imatge d'arxiu d'obres publicades de l'AVL / À Punt NTC

Segons l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la paraula més buscada durant el 2023 ha sigut el verb ser, concretament per a saber com es conjuga. Però enguany també ha sigut l'any de noves incorporacions com ara viralitat, radicalització o efecte Matilda.

Entre les més de setze milions de consultes fetes al Diccionari Normatiu Valencià durant el 2023, el verb ser és la paraula més buscada, per davant de fer, la paraula as i, sorprenentment, diccionari. “Els diccionaris hui dia no només es consulten per la definició, sinó també per la gramàtica”, explica el vicepresident de l’AVL, Joan Rafael Ramos. 

Ni amnistia, ni elecció, ni euríbor ni tampoc intel·ligència artificial. Totes les que encapçalen el rànquing de les més buscades són paraules del dia a dia. Es tracta fonamentalment de cerques que fan estudiants, professionals o simplement amants de la llengua, alguns dels quals també col·laboren suggerint nous lemes o accepcions, és a dir, significats concrets d'una entrada que ja existeix. I és que durant el 2023 s'han incorporat nous mots com radicalització, viralitat, vocalia, efecte Matilda (en el Portal Terminològic Valencià) o polaritzar. “Són paraules que s’afegeixen per la dinàmica dels mitjans de comunicació d’explicar quin és l’estat actual de la societat”, assegura l’acadèmic. 

Les incorporacions ja formen part del nostre vocabulari, però també n'hi ha d'heretades i estimades, i algunes d'una extensió geogràfica reduïda, que també es van arreplegant i incorporant. Els mots tradicionals i els més moderns enriqueixen la nostra llengua, que és patrimoni de tots i totes que cal conservar en bon estat, però també actualitzar-la i fer-la funcional, apta per a qualsevol registre o situació comunicativa.

També et pot interessar

stats