'Les males dones', el Premi Nacional que recupera la història de les recluses d’una presó gallega
Amb una mirada feminista, Marilar Aleixandre, dona veu a aquelles dones a través de la història de la jove Sisca, empresonada per un avortament
Les males dones li va valdre a la gallega Marilar Aleixandre guanyar el Premi Nacional de Narrativa el 2022. En aquesta novel·la, Aleixandre intenta acostar-nos a la memòria de les dones que passaren per la presó gallega de la Galera en el segle XIX, tot i que, com la mateixa autora reconeix, no ha trobat res d’informació d’aquestes “vides que no li importaven a ningú”, ni tan sols en la documentació de la presó. Només queda constància de la bandolera Pepa la Loba. “No hi ha res escrit perquè a ningú li interessava escriure sobres aquestes coses”, explica a À Punt.
Sempre sota una mirada feminista, l'escriptora conta la història de Sisca, una xica de quinze anys empresonada per un avortament. Però aleshores hi havia molts altres motius per a tancar les males dones, com ara furtar pa o un grapat de fesols, explica. També per vendre el seu cos per a poder sobreviure, i unes, poques, per assassines.
Gràcies a donar veu a totes aquelles dones, la novel·la va guanyar el Premi Nacional de Narrativa el 2022, i a Aleixandre li ha servit perquè més gent de la seua Galícia natal la llija. I és que les seues obres estan escrites en gallec, la seua llengua. Per això està molt contenta que ja es puguen emprar totes les llengües de l’Estat al Congrés. “Es una riquesa enorme”, assegura.