Maki, bateria de Disidencia: "Aquesta maqueta ('La furia') és un dels millors discs que s'han parit al Vinalopó"

El programa La maskletà ha entrevistat Txus i Maki, cantant i bateria, respectivament, del grup alacantí Disidencia, que el 1996 i amb el seu primer treball va aconseguir vendre 10.000 còpies

Txus, cantant de Disidentes, i Maki, baixista, durant la entrevista a La maskletà
Txus, cantant de Disidencia, i Maki, bateria, durant la entrevista en 'La maskletà' / À Punt Mèdia

El gènere musical rock urbà ha centrat el nou programa de La maskletà. Un gènere que, com ha explicat el seu copresentador i l'especialista en música Jorge Villar, té una bona representació en terres valencianes. Per a Villar, que va ser propietari del mític pub La Maskletá (1999) d'Alacant, després del rock dels anys 80, a Espanya, "en els anys 90 va sorgir una fusió del rock urbà, hereu directe del rock radical basc, que es va fusionar amb el hardcore, el punk rock, principalment amb ska, i que va donar com a resultat el rock radical que s'escoltava". Escolta'l ací:

Es tractava d'un rock format per bandes molt importants aquell moment, com Reincidentes, Boikot o Ska-P. A Alacant, per exemple, hi havia Disidencia, Acto bandálico i Konsumo respeto. A les comarques del nord, Malos vicios, El Último Ke Zierre i Tom Bombadil. I Obrint Pas, a València.

Nerea Sanfe durant l'entrevista Txus i Maki
Nerea Sanfe durant l'entrevista Txus i Maki / À Punt Mèdia

Al plató de La maskletà han estat Txus i Maki, cantant i bateria del grup Disidencia, banda alacantina de les poblacions d'Onil i Banyeres, que, com explica Jorge Villar, "van nàixer al mateix temps que el fanzín La maskletà, el 1995".

Una banda de llarga trajectòria que el 2021 celebrava el 25 aniversari. "I que al 96 van publicar el seu primer treball, que es deia La solución está en tus manos i que va vendre 10.000 còpies, tot a través d'un canal de distribució alternatiu. Això va ser una salvatjada", ha destacat Villar.

Posteriorment, continua explicant el fundador del fanzín La maskletà, "van tindre una carrera molt llarga, amb altres projectes com "Banda Hachis", amb Javi Xispes de Maniática, i Radio Clash, un tribut a la reconeguda banda britànica The Clash. Maki també va ser, posteriorment, bateria d'Obrint Pas, fins que es va dissoldre el grup.

Maqueta de 'La furia', segons Maki "una joia"
Maqueta de 'La furia', segons Maki "una joia" / À Punt Mèdia

Com ha explicat Maki, bateria de Disidencia, i mostrant la maqueta del disc La furia: "Açò són xicotets homenatges que féiem als grans referents que hem tingut, com The Clash. Aquesta maqueta és un dels millors discs que s'han parit al Vinalopó. I no és res més que la traducció literal de les lletres i la música de The Clash".

Un moment de l'actuació de Disidencia
Un moment de l'actuació de Disidencia / À Punt Mèdia

Preguntats per un gènere que no li agrade, Maki ha anat més lluny en la seua resposta i ha contestat: "Jo faria una proposta de llei perquè el reggaeton es tipificara com a delicte d'odi al Codi Penal i tindríem una societat un poc millor". Proposta que ràpidament ha secundat el seu company Txus.

Què va significar Obrint Pas per a la música en valencià?

Maki va ser durant molts anys bateria d'Obrint Pas. En el programa ha explicat el que va significar aquest grup per a la música en valencià: "Jo crec que hi ha un abans i un després. Obrint Pas partia de referents com Ovidi Montllor, el més gran, com també dels mestres d'Al Tall, que ens van ensenyar què era la música tradicional valenciana, carregada de missatge i de compromís polític i social, i sobretot de reivindicació. Jo crec que Obrint Pas va ser el que va donar el primer pas cap a una normalització musical lingüística d'una llengua".

Com ha dit en La maskletà: "A mi em resultava poc comprensible trobar més impediments a l'hora de tocar a Madrid que en altres països com el Japó, Alemanya, Palestina, Croàcia, Mèxic, Cuba, Veneçuela... per tant, el problema que es parle en valencià és d'uns quants, no de tots".

Obrint Pas va ser el precursor de tota una generació de músics valencians que "hui dia estan consolidant una escena potentíssima", ha dit Maki.

També et pot interessar

stats