La Maerà torna a Antella i Sumacàrcer aquest cap de setmana

El tradicional descens amb troncs per les aigües del Xúquer és una pràctica mil·lenària que aspira a ser patrimoni de la humanitat

Els ganxers participants en una de les últimes recreacions d'aquest antic ofici que va acollir el Xúquer / À Punt NTC

La Maerà d'Antella, un tradicional descens amb troncs per les aigües del Xúquer, ha celebrat aquest cap de setmana la seua novena edició després d'una pausa de dos anys a causa de la pandèmia. Els ganxers han conduït més de vint tones de troncs des del paratge de l'Algoleja de Sumacàrcer fins a l'assut d'Antella, a la Ribera Alta. Enguany l'aigua ha baixat molt mansa i el trasllat ha durat més del que estava previst.

L'Ajuntament de Sumacàrcer va aprovar la setmana passada donar suport a la petició que la festa siga reconeguda com a patrimoni de la humanitat de la Unesco, una reclamació impulsada per l'Associació Cultural de Maeros del Xúquer. La decisió final de la Unesco es farà pública l'any que ve.

La Maerà és una pràctica mil·lenària en què experts conductors baixaven tones de fusta pel Xúquer des de la zona alta fins a les localitats més baixes, com Alberic o Alzira, on després es treballaven els troncs a les indústries fusteres d'aquestes poblacions.

Aquest costum s'ha reconvertit en una tradició, on a més dels ganxers que duen els troncs gràcies a l'ajuda de llargues vares de fusta, també baixen el riu veïns i veïnes de les poblacions de la rodalia amb els seus inflables.

L'Associació Cultural de Maeros del Xúquer forma part des del 2015 de l'Associació Internacional de Raiers i Ganxers, un organisme que reuneix un total de 41 associacions de diverses comunitats autònomes de l'estat espanyol i d'altres 10 països europeus, com Polònia, Àustria i Alemanya.

També et pot interessar

stats