La Maerà rememora a Antella i Sumacàrcer la tradició dels ganxers del Xúquer

Aquesta festa aspira a ser patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco

La Maerà d'Antella aspira a ser patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco / Imatges cedides per Jordi Ferrando

Antella i Sumacàrcer (Ribera Alta) celebren aquest cap de setmana la tradicional Maerà, el descens amb troncs per les aigües del Xúquer, una pràctica històrica que es va rescatar de l’oblit fa deu anys.

El recorregut, al voltant de set quilòmetres, s’ha iniciat aquest dissabte al matí al paratge de l'illa de l'Esgoletja de Sumacàrcer, des d’on s’ha amollat la fusta, i l'Assut d'Antella, on es preveu l’arribada dels ganxers aquest diumenge al migdia.

Aquesta tradició, en què una vintena de maeros o ganxers vestits amb indumentària tradicional condueixen vora 30 tones de troncs entre cinc i set metres de longitud, atrau també el veïnat de la comarca.

L'Associació Cultural de Maeros del Xúquer va recuperar fa deu anys aquesta pràctica mil·lenària en què experts conductors baixaven antigament tones de fusta des de la zona alta del Xúquer fins a les poblacions més baixes, com Alzira o Alberic, on després es treballava a les indústries fusteres. 

L’entitat, que forma part de l’Associació Internacional de Raiers i Ganxers, ha promogut el reconeixement d’aquesta tradició com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de la Unesco a través d’una candidatura multinacional, una decisió que es donarà a conéixer el pròxim mes de desembre.

També et pot interessar

stats