La Maerà d'Antella vol convertir-se en patrimoni immaterial de la humanitat

Aquesta tradició mil·lenària, en què es fa el descens del Xúquer damunt de troncs, s’ha convertit en una festa popular que enguany fa la novena edició

Participants en la Maerà d'Antella amb les robes tradicionals de ganxers
Participants en la Maerà d'Antella, amb la roba tradicional de ganxers / Associació Cultural de Maeros del Xúquer

L’Ajuntament de Sumacàrcer (Ribera Alta) ha aprovat aquest divendres donar suport a la petició que la Maerà d’Antella, un tradicional descens amb troncs per les aigües del Xúquer, siga reconeguda com a patrimoni de la humanitat de la Unesco. Ha sigut durant la presentació de la novena edició d’aquesta particular festa, amb la presència de representants de l’Ajuntament i de l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer, que ha impulsat la reclamació. 

La Maerà és una pràctica mil·lenària en què experts conductors baixaven tones de fusta pel Xúquer des de la zona alta fins a les localitats més baixes, com Alberic o Alzira, on després es treballaven els troncs a les indústries fusteres d'aquestes poblacions.

Aquest costum s’ha reconvertit en una tradició, on a més dels ganxers que duen els troncs gràcies a l’ajuda de llargues vares de fusta, també baixen el riu veïns i veïnes de les poblacions de la rodalia amb els seus inflables.

L’Associació Cultural de Maeros del Xúquer forma part des del 2015 de l’Associació Internacional de Raiers i Ganxers, un organisme que reuneix un total de 41 associacions de diverses comunitats autònomes de l’Estat espanyol i d’altres 10 països europeus, com Polònia, Àustria i Alemanya.

A l'espera de la decisió final de la Unesco, que es farà pública l'any que ve, els ganxers tornaran a celebrar el descens del Xúquer per primera vegada des que va començar la pandèmia. Serà el cap de setmana vinent, quan conduiran més de 20 tones de troncs des del paratge de l'Algoleja de Sumacàrcer fins a l'assut d'Antella, a la Ribera Alta.

També et pot interessar

stats