Luna Ki, després de retirar-se del Benidorm Fest: "No m'avergonyisc del meu art"

L'artista explica en un vídeo a YouTube els motius de la decisió en plena polèmica per la prohibició de l'Auto-tune a Eurovisió

La cantant Luna Ki, en una imatge d'arxiu
La cantant Luna Ki, en una imatge d'arxiu / RTVE

L'endemà de retirar-se per sorpresa del Benidorm Fest, Luna Ki ha deixat un missatge en les xarxes socials en què explica els motius de la decisió. La cantant va anunciar inesperadament aquest diumenge que no competiria en el concurs, on s'ha de triar la cançó que representarà Espanya a Eurovisió, perquè el festival prohibeix fer ús de l'Auto-tune en el directe. Aquest efecte sonor, que distorsiona la veu, està present en Voy a morir, la cançó amb què hi concorria l'artista.

Aquest dilluns, Luna Ki ha defensat que "Eurovisió no és un concurs d'habilitats vocals" i que aquesta tecnologia d'afinació és "part de l'essència" del seu tema". "Podria haver dit una excusa, una cosa relacionada amb la meua salut, però com a artista és molt important la veritat. Sobretot la veritat del meu art, de com està fet. No m'avergonyiré d'això", ha reivindicat en un vídeo penjat a YouTube.

La cançó amb què es presentava a la nova preselecció espanyola per a elegir al candidat en l'edició d'Eurovisió per a 2022, Voy a morir, és un tema de pop-rock amb tocs de punk electrònic en el qual la veu principal ha sigut modulada amb l'efecte robòtic que li confereix l'ús de l'Auto-tune.

En el vídeo, Lluna Ki explica que des de l'inici de la competició se li va dir que, en cas de guanyar el Benidorm Fest, potser no podria fer ús d'aquesta tecnologia en la final europea de Torí del pròxim 14 de maig, però que s'"estava treballant amb Televisió Espanyola en allò necessari per a poder fer-ho". "No m'hauria presentat si haguera sabut que les coses anaven a ser així", ha aclarit.

Finalment, dimecres passat se li va confirmar la prohibició. "Em va caure el món damunt", conta, encara que va mantindre silenci durant uns dies per a sospesar com explicar correctament els motius de la marxa arrere pocs dies abans de l'inici de l'esdeveniment, que es queda finalment amb tretze aspirants.

"Hi haurà gent que dirà que no sé cantar sense Auto-tune. Jo crec sincerament que Luna canta, i que canta sense Auto-tune, però Luna Ki canta amb Auto-tune, ha defensat. També ha insistit que l'ús "és part de l'essència de la cançó, no sols com a eina del directe o de la interpretació, sinó també de la composició, del concepte".

En aquest sentit, l'artista ha assenyalat que prescindir-ne de la utilització seria com si un tema "fet amb guitarra elèctrica de sobte calguera interpretar-lo amb una guitarra acústica". "Perdria la força", ha insistit en definir-se com a "intèrpret" en el sentit ampli del terme.

També et pot interessar

stats