Així lluiran les falles municipals de València 2025

"Fauna fallera" és el lema de la principal, i "Anem de cap", el de la infantil

Esboços de les dos falles municipals de València 2025 / À Punt NTC

Els esbossos de les falles municipals de València per al 2025 han vist la llum este dijous, dies després de l'anunci oficial dels artistes fallers que enguany firmaran els monuments.

"Fauna fallera" és el lema escollit per a la falla municipal que plantaran Alejandro Santaeulalia i Vicente Llácer, un projecte que ha estat escollit per unanimitat pel comité de selecció.

Amb una estètica reminiscent de les pel·lícules de Disney, la falla mostra un conjunt d'animals antropomòrfics vestits amb indumentària fallera i que representen diversos elements de la festa gran de la capital del Túria.

El centre de la composició presenta, com a grup principal, una família de felins fallers que es prepara per a l'ofrena. Sobre ells, un enorme bou toca la dolçaina, mentre les falleres de diferents plomatges esperen pacientment el seu torn.

Rematen el conjunt dos mandrils: un representa l'inspirat artista, que es deixa un tros d'ànima en cadascuna de les seues creacions, i l'altre, el president de la falla, que agita a l'aire el cobejat palet de primer premi per a la seua comissió.

El monument, que sumarà un total de 135 ninots en set escenes, farà vint metres d'alt, i una superfície en planta de 13 x 10 metres. S'utilitzaran materials diversos en la construcció, especialment fusta i cartó, i Neops o similar (poliestiré expandit sostenible, d'origen vegetal).

La falla infantil, amb el lema "Anem de cap", està dissenyada per José Gallego. Presenta un conjunt d'imatges que juguen amb la polisèmia del terme cap, el seu ús en frases fetes, o com a síl·laba integrant de noms propis molt recognoscibles.

Així, el monument infantil presenta la Caputxeta Roja, la capella del Capitulet, el cap de la Nau de Xàbia, o el capità Capdevila.

Al costat d'ells, la falla recrearà les nombroses expressions idiomàtiques que es basen en este molt, com tirar-se de cap, tindre el cap ple de pardals, no tindre ni cap ni peus o no volem cap que no estiga content, entre molts altres. A més, s'inclouen altres conceptes com el Cap i Casal, la nit de Cap d’Any o capacitats diferents.

La falla tindrà quaranta ninots, i unes dimensions de tres metres d'alt per tres metres de circumferència. Tal com ha explicat l'autor en el seu projecte, s'empraran materials que, en la combustió, “provoquen una cremà tan neta com siga possible, com ara fusta, cartó i poliestiré expandit d'origen ecològic i sostenible”.

La policromia i acabats seran amb pintures a l'aigua i vernís acrílic ecològic. També es preveu facilitar l'accessibilitat de les persones amb diversitat funcional.

També et pot interessar

stats