L’obra de Manuel Boix envaeix Xàtiva amb 85 obres repartides per tota la ciutat

“La llum de l’art” es pot visitar fins al 30 d’agost en llocs com l'antic convent de Sant Domènec, l'església de Sant Agustí o la plaça de la Seu

La mostra de Manuel Boix ocupa cinc espais de Xàtiva / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 d'abril 2023 - 06:30 Actualitzat: 29 d'abril 2023 - 12:00

Xàtiva serà fins al 30 d'agost l'epicentre de l'obra de l'artista de l'Alcúdia (Ribera Alta), Manolo Boix. Al voltant de 85 obres conformen l'exposició antològica "La llum de l'art", les quals es poden visitar ja en diversos punts de la capital de la Costera.

L'exhibició compta amb molt elements nous, en una retrospectiva de les distintes èpoques de Manuel Boix, segons ha explicat el comissari, Martí Domínguez. L'escultor, il·lustrador i artista gràfic, que va ser un dels introductors del nou realisme a Espanya en la dècada dels seixanta, tancarà així el cicle d'exposicions d'artistes valencians representatius del segle XX que ha oferit la ciutat després de les d'Artur Heras i Rafael Armengol.

Exposició "La llum de l'art, Manuel Boix" a Xàtiva
Exposició "La llum de l'art, Manuel Boix" a Xàtiva / Ajuntament de Xàtiva

La mostra ocupa cinc espais de Xàtiva: l'exconvent de Sant Domènec, l'església de Sant Agustí, els museus de l'Almodí i la Casa de l'Ensenyança i la plaça de la Seu. De les 85 obres amb què compta, combinant la pintura i l'escultura, al voltant d'una vintena són inèdites. Algunes d'aquestes obres han estat prestades per organismes com la Generalitat, la Diputació de València, l'Espai Joan Fuster, l'IVAM, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, la Fundació Bancaixa, el Museu de Vilafamés i alguns particulars.

A la Casa de l'Ensenyança es podran trobar algunes de les primeres obres seues, amb pintures de la dècada dels setanta, les quals "tenen molta força des del punt de vista simbòlic" perquè mostren "la tristesa de la postguerra", segons ha explicat Domínguez.

Per altra part, Sant Agustí es dedica a la pilota valenciana amb una peça inèdita, un raspall monumental que "va costar de col·locar un dia sencer, i que suposarà una gran sorpresa per a qui entre a l'església".

El Tríptic de Xàtiva, exposat al Convent de Sant Doménec de Xàtiva
El Tríptic de Xàtiva, exposat al Convent de Sant Doménec de Xàtiva / Casa de la Cultura de Xàtiva

Entre les obres, Domínguez ha destacat el Tríptic Daurat, restaurada per la mateixa filla de l'artista, Ana Boix, i que ix per primera vegada del despatx d'alcaldia, un fet que demostra "la vinculació que ha tingut la ciutat de Xàtiva amb l'artista", afirma l'alcalde Roger Cerdà.

L'exposició és d'accés lliure i cada ubicació té un horari diferent. Així, al convent de Sant Domènec i l'església de Sant Agustí es podrà acudir de dimecres a dissabte de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 19:00 i diumenge de 10:00 a 14:00 hores. A la Casa de l'Ensenyança i el museu de l'Almodí l'horari és de dimarts a dissabte, de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 18:00 hores, mentre que la plaça de la Seu i el mirador de Bellveret es pot visitar a tota hora.

El Tríptic Daurat de Xàtiva, exposat al Convent de Sant Doménec de Xàtiva
El Tríptic Daurat de Xàtiva, exposat al Convent de Sant Doménec de Xàtiva / Casa de la Cultura de Xàtiva

Per a qui tinga ganes de conéixer més de prop l'obra del Premi Nacional d’Arts Plàstiques, l'oficina de Turisme de Xàtiva organitza els caps de setmana visites guiades per tot el recorregut amb un preu de tres euros.

També et pot interessar

stats