L’IVAM acull l’exposició més gran de Zanele Muholi, que retrata les comunitats negres LGBTIQ
Els seus retrats són una oda a la vida, negra i queer, amb què l’artista busca donar visibilitat a la seua comunitat
L’IVAM de València acollirà la mostra més gran fins ara de l'artista Zanele Muholi, que fa vint anys que retrata les comunitats negres gais, lesbianes i trans. Una retrospectiva produïda per la galeria d’art modern Tate de la Gran Bretanya, amb què retrata la Sud-àfrica queer a través de més de 250 fotografies.
Els retrats d’aquesti activista visual, Muholi, que s'identifica com de gènere no binari, són una oda a la vida, negra i queer amb què l’artista busca donar visibilitat a la seua comunitat, servint de plataforma perquè tinguen una veu pròpia i fugint d'una mirada estereotipada.
Així, fotografia dones lesbianes, homes trans i persones de gènere no binari, però també gira la càmera i s'autoretrata. Captura mirades que interpel·len i penetren en qui les mira, però que sobretot destil·len dignitat.
Segons la directora de l’IVAM, Nuria Enguita, la finalitat de Muholi és visibilitzar la realitat de la dona lesbiana o la persona queer negra, que ha estat molt perseguida a Sud-àfrica, però sobretot és una manera de controlar la seua imatge perquè no siga exotitzada ni espectacularitzada, i que no continue amb la victimització.
Un treball de representació d'una comunitat que celebra una identitat condemnada a viure en els marges, però que també ha anat conquistant espais que els eren prohibits. L’ocupació de l’espai públic per les persones queers és molt important per a ella”, afirma Nuria Enguita, i per això en la seua obra hi ha “una intenció molt clara de mostrar el colorit de la vida pública a través del cos”, postil·la.