L’incendi dels Banys de la Reina de Calp no provoca danys greus al jaciment i tan sols “emmascara la pedra”

Els tècnics municipals avaluen els danys i l’alcaldessa afirma que tampoc no es veurà afectada la microreserva de flora perquè l’espècie protegida té els bulbs soterrats

Aspecte que presentava aquest dilluns el jaciment dels Banys de la Reina, a Calp, després de l'incendi de dissabte
Aspecte que presentava aquest dilluns el jaciment dels Banys de la Reina, a Calp, després de l'incendi de dissabte / À Punt NTC

Després de l’esglai, amb l’avaluació dels tècnics, ha arribat la calma. Els responsables municipals de Calp respiren més tranquils després que els tècnics hagen inspeccionat el jaciment arqueològic dels Banys de la Reina per a avaluar els danys de l’incendi de dissabte passat, quan es va botar foc la parcel·la per un coet del Castell a la Mar que es va desviar pel vent i va acabar cremant part de la parcel·la on està el jaciment.

“La situació no és tan greu com imaginàvem, va ser un incendi desafortunat, que ningú l’esperava, però per sort els tècnics ens diuen que el dany és mínim”, assegurava des de la mateixa parcel·la en què està aquest jaciment l’alcaldessa de Calp, Ana Salas.

S'ha emmascarat la pedra, però no hi ha hagut calor de tanta intensitat com per a fer esclatar les pedres Guillermo Sendra - Regidor de Cultura

La primera edil, no obstant això, admetia que inicialment es pensava que els danys eren més grans, vist que “es veuen alguns murets i restes afectades perquè el foc ha passat per damunt”, però finalment els tècnics han assegurat que el foc, que va cremar vora una hectàrea, no ha causat greus efectes sobre aquest jaciment del segle I.

“Simplement, s’ha emmascarat la pedra, però no hi ha hagut calor de tanta intensitat com per a fer esclatar les pedres”, aclaria Guillermo Sendra, regidor de Cultura.

Tampoc sembla estar afectada la microreserva de flora que hi ha als Banys de la Reina, on creix l’Allium subvillosum, una espècie en perill d’extinció. El fet que ara a l'estiu els bulbs d’aquesta espècie estiguen soterrats ha evitat que es llance a perdre aquest tresor ambiental. L’alcaldessa confia en el fet que el pròxim hivern, amb les primeres pluges, l’Allium subvillosum torne a créixer amb força, sense veure’s afectat per aquest incendi.

Mig milió d'euros per a museïtzar-lo

Coincidint amb la visita al jaciment, l’alcaldessa ha avançat que es potenciarà el jaciment dels Banys de la Reina amb la inversió de mig milió d’euros per a museïtzar aquestes restes arqueològiques.

Pel que fa a les responsabilitats per haver disparat el castell de focs d’artifici, l’alcaldessa ha apuntat que ningú va advertir del perill a l'Ajuntament. “Ningú ho esperava, ningú no ens va advertir que no es podia disparar, ni els tècnics, ni els bombers, ni els tècnics municipals, ni la pirotècnia… Per això es va disparar el castell, com s’ha fet sempre cada 5 d’agost”, argumentava Ana Sala.

També et pot interessar

stats