L’èxode rohingya s’exposa al Centre Octubre de València
La mostra tracta les conseqüències de l’exili forçós: la violència, la falta d’atenció sanitària i de drets bàsics en el camp de refugiats més gran del món.
Més de 900.000 rohingyes malviuen en condicions d’amuntonament en assentaments fets de canyes de bambú i plàstic al districte de Cox’s Bazar, a Bangladesh. Però darrere d’aquesta xifra s’amaguen persones i històries que es traslladen, des d’aquest dimecres, al Centre Octubre de València a través de xarrades, visites guiades i vídeos de realitat virtual.
La tia d’un bebé ingressat al centre mèdic de Kutupalong d’MSF / Dalila Mahdawi (MSF)
Víctimes de dècades de persecució a Myanmar, l’agost de 2017 van ser objectiu d’una violenta operació militar per part de les forces de seguretat birmanes, fet que va causar l'èxode més gran en la història d’aquesta comunitat. L’exposició de Metges Sense Fronteres (MSF) ‘‘L’èxode rohingya’’ evidència les condicions de vida d’aquestes persones en el camp de refugiats més gran del món, les quals van haver d’abandonar les seues llars i buscar refugi en el país veí.
Lavabos i dutxes en el camp de refugiats Kutupalong / Dalila Mahdawi (MSF)
La mostra, que es podrà visitar fins el 29 d’octubre, tracta les conseqüències de l’exili forçós: la violència, la falta d’atenció sanitària i de drets bàsics. Les imatges de la fotògrafa Anna Surinyach recorren els assentaments improvisats, la rutina i el dia a dia als camps, l’impacte en la salut dels refugiats i testimonis de les víctimes d’aquest èxode massiu. D’altra banda, un dels espais de més pes és el format per una sèrie de vídeos de 360 graus, l’objectiu dels quals és posar els visitants en la pell dels rohingyes.