L'escriptora Elvira Cambrils guanya el Premi Enric Valor de novel·la en valencià

Argila i calç és la sisena novel·la de l'autora de Pego i té a la comarca de la Marina Alta el seu escenari

Elvira Cambrils / À Punt NTC

L'escriptora Elvira Cambrils ha sigut guardonada aquest dijous amb el Premi Enric Valor de novel·la en valencià per la seua obra Argila i calç, en la qual narra l'odissea de dues dones, una jove refugiada d'Àfrica i una autora valenciana que estableixen una història d'amor i complicitat.

El premi, convocat per la Diputació d'Alacant, està dotat amb 20.000 euros. L'obra guardonada ha sigut presentada aquest dijous pel diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, al costat de la mateixa autora, segons ha informat la institució provincial en un comunicat.

Argila i calç ―presentada al certamen com a Amina, el llarg viatge― és la sisena novel·la de Cambrils i té a la comarca de la Marina Alta el seu escenari, segons ha explicat l'autora de Pego, que narra la història d'Amina i Blanca en una obra amb "un fort component ètic i testimonial".

"D'una banda, centra el focus en la tragèdia dels immigrants i en aquella gran fossa comuna en què s'ha convertit el Mediterrani, però també valora a grans escriptores valencianes contemporànies, el treball de les quals no ha sigut prou reconegut", ha detallat.

Per la seua part, Navarro ha valorat el nivell dels catorze treballs que s'ha presentat en aquesta edició i ha ressaltat "el compromís" de la Diputació "amb la cultura en general, i amb la literatura en valencià en particular, per a transmetre a la societat la riquesa de les nostres arrels".

La novel·lista guardonada ha impartit classes com a catedràtica de Filosofia en instituts de la Comunitat Valenciana. Entre els seus relats de ficció destaquen Mira'm, amor (Bromera, 2007), que va obtindre el Premi Blai Bellver de Xàtiva; El bes de l'aigua (Bullent, 2010); Tot el que tinc per ballar amb el teu (Bullent, 2014); A la platja de Camus (Bullent, 2018), i Aire (Aila, 2021), Premi Carmelina Sánchez-Cutillas.

A més, l'escriptora ha rebut també el guardó Felipe Ramis per Foc a la llar (Lletra Impresa, 2022), el Premi Soler i Estruch per Vestida de lluna (Bullent, 2016) i l'accèssit lliure de Narrativa de Dones per La mar d'Essaouira (Les Dones Compten, 2018).

El premi literari concedit reconeix el treball emprès per Enric Valor i Vives per a normalitzar la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana des de les seues facetes d'autor i investigador.

El jurat d'aquesta edició ha estat presidit pel diputat Juan de Dios Navarro i ha comptat com a vocals amb el diputat provincial Óscar Mengual, Rafael Poveda, escriptor i enòleg, Isabel Marcillas i María Ángeles Francés, doctores en Filologia Catalana, Vicent Ferran García Perales, professor adjunt de la Universitat CEU Cardenal Herrera, així com els filòlegs Marc Senabre i Carlos Ferrer.

També et pot interessar

stats