L'escala gòtica del Palau de la Generalitat recupera els seus elements singulars

La restauració d'aquesta emblemàtica peça arquitectònica ha ressaltat unes roses tallades desconegudes en l'època

Les roses tallades, un tret diferencial d'aquesta escala gòtica, rematen xicotetes pilastres
Les roses tallades, un tret diferencial d'aquesta escala gòtica, rematen xicotetes pilastres / GVA

Els treballs de restauració de l'escala gòtica del Palau de la Generalitat, finalitzats després d'un procés minuciós de dos mesos, ha permés deixar a la vista elements singulars d'aquesta peça arquitectònica.

Entre els trets diferencials, que fan d'aquesta escala un exemple de la pedra tallada de l'època gòtica, destaquen unes flors que fan de remat superior de xicotetes pilastres. Segons la restauradora Sofía Martínez Hurtado, part de l'equip encarregat d'aquest treball, és "un element iconogràfic de roses que fins ara no s'havia vist en pedra gòtica".

Les tasques de restauració, dutes a termes per un equip tècnic de professionals de l'arquitectura i la restauració del patrimoni, s'han centrat a eliminar un gruixut estrat de component gras i ambiental que s'havia solidificat i cobria totalment la pedra calcària, la qual cosa ocasionava problemes de transpiració a l'escala. Els treballs de restauració han comptat amb un pressupost de 39.000 euros.

Les tasques de restauració s'han centrat a eliminar un gruixut estrat de component gras i ambiental que s'havia solidificat i cobria totalment la pedra calcària
Les tasques de restauració s'han centrat a eliminar un gruixut estrat de component gras i ambiental que s'havia solidificat i cobria totalment la pedra calcària / GVA

A banda de ressaltar els detalls ornamentals singulars, el treball ha desvelat dades sobre la construcció d'aquesta peça. L'escala del Palau va ser construïda per Pere Comte, però posteriorment, l'any 1511, va ser reemplaçada per la de Joan Corberà, que va treballar la pedra fins a aconseguir una barana tallada de pinacles i motlures que deixen a la vista els nervis de l'obra.

L'arquitecte Josep Martí, integrant de l'equip tècnic encarregat de la recuperació de l'escala, ha destacat que presenta una desviació i que probablement es va originar en els successius muntatges i desmuntatges al llarg de la seua història.

Entre les principals característiques d'aquesta joia del gòtic flamíger, destaca la doble curvatura i una superfície cònica, "que no és un arc ni té forma circular", matisa Martí.

Així mateix, els treballs de restauració han descobert que durant el probable muntatge i desmuntatge en els anys vint "van sorgir errors d'execució, com mostren els fonaments, que van haver de ser reforçats", afirma l'arquitecte.

Aquesta actuació se suma a altres treballs de restauració del patrimoni arquitectònic i cultural dels valencians, amb els quals la Generalitat vol recuperar el llegat històric de la Comunitat Valenciana perquè puga ser admirat i gaudit per tota la ciutadania.

També et pot interessar

stats