Així és l’avantguardista església bizantina de Calatrava a Nova York

L’edifici, que ha costat 95 milions de dòlars, està recobert de marbre blanc i té una cúpula de làmines que s’il·lumina i fa destacar el temple en l’entorn de gratacels envidrats

La nova església de Sant Nicolau, reconstruida en la zona del World Trade Center de Nova York, té una cridanera cúpula que deixa eixir la llum
La nova església de Sant Nicolau, a la dreta, està a la zona del World Trade Center de Nova York / Alan Karchmer (Efe)

Un edifici recobert de marbre blanc, d’on sobreïx una cúpula de làmines de pedra i panells de vidre que s’il·luminen, està envoltada per quatre torres que li donen forma de creu grega a l’edifici. Així és la nova església, d’inspiració bizantina, que ha alçat l’arquitecte valencià Santiago Calatrava al costat del solar de les Torres Bessones, destruïdes en els atacs terroristes de l’11 de setembre del 2001.

Després de set anys de retard, la nova església de Sant Nicolau de Nova York ha obert les portes als fidels. L’edifici, de disseny avantguardista, està a només uns metres d’un altre edifici que també porta la firma del valencià, l'Oculus, un gran centre comercial situat al World Trade Center.

L’església, tant pel que fa al disseny arquitectònic com pel que fa a la decoració artística interior, és d’inspiració bizantina i Calatrava ha dissenyat un temple que no té res a veure amb l'original, l’únic edifici religiós destruït en els atacs terroristes.

Decoració interior del nou temple dissenyat per Calatrava al Baix Manhattan de Nova York
Decoració interior del nou temple dissenyat per Calatrava al Baix Manhattan de Nova York / Alan Karchmer (Efe)

La façana de la nova església de Sant Nicolau està recoberta amb marbre del mateix origen que l'utilitzat al Partenó d'Atenes, cosa que li dona una aparença blanca per fora, i que el fa destacar entre els gratacels envidrats i lluents de l’entorn. Aquest edifici, el primer religiós dissenyat pel valencià, té una façana i una cúpula que "quan s'il·lumina crea una aura incandescent que fa que tota l'església semble brillar des de dins", com explicava l'arquitecte a través de les xarxes socials.

Calatrava va emprendre el projecte el 2013. Aleshores estava pressupostat en vint milions d’euros. Les expectatives inicials eren alçar-lo en dos anys, de manera que el 2015 poguera tornar a estar obert al culte, però problemes de finançament de l'Arxidiòcesi Grecoortodoxa d'Amèrica, que assumia les obres, han retardat el projecte.

La nau central del temple ortodox està envoltada de quatre torres que configuren una planta de creu grega
La nau central del temple ortodox està envoltada de quatre torres que configuren una planta de creu grega / Alan Karchmer (Efe)

El cost de la construcció ha anat pujant amb els anys de retard i l’ONG Friends of St. Nicholas, implicada en la recollida de fons per a la construcció, al seu web assegura que l’edifici ha costat 95 milions de dòlars.

Finalment, l’església, que es va consagrar el juliol, coincidint amb el Dia de la Independència, ha iniciat els oficis religiosos aquesta setmana.

"Veure l'Església Grecoortodoxa i Santuari Nacional de Sant Nicolau finalment oberta al públic és una ocasió emblemàtica del prometedor futur i el marcat passat de Baix Manhattan", ha afirmat l’arquitecte valencià Santiago Calatrava. 

També et pot interessar

stats