L'artista faller Pere Baenas es retira de l'ofici perquè "s'ha tornat insostenible"

Assegura que en altres àmbits artístics es valora més la seua labor i buscarà noves oportunitats fora d'aquest àmbit

Imatge d'arxiu de Pere Baenas
Pere Baenas, aquest dimecres, en la presentació de la maqueta al casal de la falla Convent de Jerusalem a València / À Punt

L'artista faller Pere Baenas ha anunciat aquesta nit, des de la falla Convent de Jerusalem que es retira de l'ofici "després de 25 anys consecutius plantant en la Secció Especial", la màxima de les falles. El principal motiu que l'ha dut a prendre aquesta decisió han sigut econòmic. "L'ofici s'ha tornat cada vegada més insostenible. Les demandes logístiques, financeres i emocionals han arribat a un punt en el qual necessite fer un pas arrere per a avaluar i reajustar el meu enfocament", ha afirmat.

Baenas ha afirmat que "en altres àmbits artístics es valora més la nostra labor. He tingut l'oportunitat d'explorar diferents formes d'expressió artística i he trobat un reconeixement més gran fora del món de les falles. Aquesta experiència m'ha portat a reflexionar sobre la meua trajectòria i a considerar noves oportunitats fora d'aquest àmbit", ha dit. Així i tot, l'artista ha donat les gràcies a cadascun dels membres del seu equip que l'han acompanyat des dels inicis i als membres de les comissions que van apostar pel seu taller, "i, per descomptat, a cada persona que ha admirat les nostres falles i ha compartit l'entusiasme amb nosaltres".

Finalment, ha assenyalat que "l'autopressió de la competició ha sigut aclaparadora". Per a l'artista faller, "mantindre el nivell durant tants anys consecutius ha sigut un desafiament constant, i cada vegada es torna més pesat". Per aquest motiu, ha afirmat que necessita parar, "per a alliberar-me d'aquesta càrrega i tornar a connectar amb la meua passió per l'art", ha dit.

A més, ha assegurat que vol dedicar "més temps" a la seua família. "Al llarg d'aquests anys, han sigut un suport incondicional i sent la necessitat de tornar un poc d'aquest temps i energia que m'han brindat", ha contat.

Baenas va començar fa 36 anys en el seu taller, per dedicar-se a una labor que ha descrit com a "apassionant" i "un viatge increïble, ple de creativitat, treball ardu i moments inoblidables". Va ser el primer valencià a plantar en la Secció Especial d'Alacant l'any 2002 que guanyà el primer premi; l'únic artista que ha plantat a la plaça de l'Ajuntament de València i que ha sigut Secció Especial de València i Categoria Especial d'Alacant, tot en el mateix any (2007); i també ha sigut el primer artista guardonat amb el primer premi de la Secció Especial a València i Alacant l'any 2014, i va repetir aquesta fita en el 2018.

L'artista ha afirmat que des dels primers passos en aquest món fins hui, ha dedicat el seu cor i la seua ànima "a donar vida a falles que reflecteixen la nostra cultura, història i tradicions". Encara que aquesta decisió representa un canvi, s'ha mostrat emocionat pel futur.

També et pot interessar

stats