L’art del pintor i escultor Eusebi Sempere arriba a Madrid en el centenari del seu naixement
L’exposició recorre els primers anys de Sempere, que és considerat com el creador alacantí més conegut fora de les nostres fronteres
La galeria Guillermo de Osma, a Madrid, acull des d’aquest dimarts i fins al 21 d’abril una mostra en homenatge al centenari del naixement de l’artista alacantí Eusebi Sempere. L’exposició individual, batejada “De París a Madrid”, arreplega prop de quaranta obres que recorren les dècades dels anys cinquanta i seixanta d'aquest pintor i escultor abstracte.
“L'obra de Sempere mereix ser visitada i revisitada moltes vegades per la seua gran tècnica; de molta geometria i cinètica, d'una banda; i de gran poesia i delicadesa, de l'altra”, ha explicat el director de la galeria, Guillermo de Osma.
L’exposició recorre els primers anys de Sempere, nascut a Onil (Alcoià) el 1923. Durant la seua etapa a París, es va inspirar en artistes com Kandinski o Matisse i va coincidir amb uns altres com Chillida. L’alacantí va desenvolupar tècniques que van marcar la seua obra en un moment en el qual “París era la capital de l'art, abans de la consolidació de Nova York”, segons destaca la galeria.
En paraules de Rosa Maria Castells, comissària de la mostra i directora del Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA), en aquesta fase Sempere va configurar “la creació del seu propi alfabet geomètric”. Aquesta tècnica el va convertir en un artista imprescindible en l'art espanyol de la segona meitat del segle XX. La seua obra s’ha exhibit en museus com el Pompidou, el Moma o el Reina Sofia.
Premi Príncep d'Astúries de les Arts el 1983, Eusebi Sempere és vist des de sectors artístics com el creador alacantí més conegut fora de les nostres fronteres. Els experts coincideixen que la seua obra és fruit d'un treball rigorós i continuat sobre la forma geomètrica, la il·lusió òptica i la sensació de moviment. “Era un artista dedicat; pel dia treballava embolicant fruita i descarregant camions, mentre que a les nits, a la llum del seu flexo, treballava les seues obres”, ha assenyalat Castells.
La mostra prové en la seua major part de la col·lecció de l'estatunidenc Edward Helig i està composta també per collages, pintures i una escultura giratòria que es va fer a gran escala per a la Fundació Juan March. La galeria també ha preparat tres assajos.
Entre els reconeixements que va rebre, figuren la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts, el Premi Príncep d'Astúries de les Arts, la investidura com a doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant (UA) i el nomenament com a acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles. És també fill predilecte de la província d'Alacant i de la vila d'Onil, lloc on va morir el 10 d'abril de 1985.
El passat 27 gener, el Consell va aprovar el decret pel qual es declara el 2023 com l'Any Eusebi Sempere en commemoració del centenari del pintor i escultor alacantí.