L’alcoiana Nuria Fusler ven en ARCO art fet amb canonades i cortines de l’agència d’espionatge de l’Alemanya comunista

Quatre galeries valencianes acudeixen a la fira d’art contemporani de Madrid, on hi ha a la venda obres que oscil·len entre 1,6 milions i 300 euros

Fira ARCO, d'art contemporani, a Madrid / À Punt NTC

Amb un reconeixement a l’Amazones i amb obres d’art que oscil·len entre 1,6 milions d’euros, la més cara, i 300, la més assequible. Són les propostes que ofereix des d’este dimecres a Madrid la fira d’art contemporani ARCO, una de les més importants del món, i on es consoliden noves tendències com ara les obres tèxtils que ixen de la mà de l’alcoiana Nuria Fusler, que presenta una escultura feta amb elements de l’antic edifici de la Stasi de Berlín, l’agència d’intel·ligència de l’Alemanya comunista. ARCO obri este dimecres les portes.

Fusler no serà l'única valenciana amb presència als pavellons d’Ifema. Entre les 221 galeries, 178 en el programa general i 43 més en el comissariat, enguany n'hi ha quatre amb segell valencià, que seran l’aparador principal de les creacions de diversos artistes del nostre territori. Set Espai d'Art, a més de Jorge López, Rosa Santos i Luis Adelantado participen enguany en esta fira.

També hi participa la valenciana Sandra Mar amb la proposta Un sueño cualquiera. Un treball en tres dimensions que barreja la ceràmica amb la poesia de la francoegípcia Joyce Mansour desconstruint la idea tradicional del romanticisme.

En declaracions a À Punt Notícies, Mar ha explicat que li agrada molt la fusió de disciplines i barrejar l’escriptura amb el dibuix i l’escultura. Amb 29 anys és la segona vegada que exposa en Arco. Una oportunitat que ha volgut agrair a la galeria Rosa Santos: “Ha sigut una meravella treballar amb ella al llarg del temps, la veritat, ha sigut un suport total”, afirma.

D’altra banda, la galeria Luis Adelantado presenta un catàleg ampli en què destaquen sis artistes valencians, entre ells Ana Esteve Reig, Ana Palau o M. Reme Silvestre. A més, s'inclouen en la mostra peces de la dècada dels noranta de Carmen Calvo, que ha reflexionat sobre la importància que una obra es mantinga en el temps com a mesura del seu èxit.

Històrica és també la peça de l'artista valenciana Amparo Tormo, En perfecto equilibrio, per la qual ha apostat la galeria Jorge López. Pertany a una sèrie que s’anomena "Límits" i “reflexiona sobre els límits que tots tenim i ens condicionen, siguen materials o d’altre tipus”, ha assenyalat l’autora a À Punt Notícies.

La galeria Leandro Navarro és la que ofereix la peça més cara d’ARCO, la Cabeza con tres pelos frente a la luna, de Joan Miró, que ix al mercat per 1,6 milions d’euros. També per damunt del milió d’euros es pot comprar una natura morta de Juan Gris, la Pipa y paquete de tabaco, que costa 1,25 milions d’euros.

No obstant això, la fira que este dimecres a la vesprada inauguren els reis oficialment té obres més econòmiques a l’abast dels col·leccionistes. Segons fonts de l'organització, la peça més barata de l’edició d’enguany és d’Inma Herrera, Glaciar I, 2025. La F2 Gallery la posa a la venda per 300 euros.

Ara bé, el valor econòmic de les obres no és el que més fa parlar en ARCO. Les noves tendències i la denúncia social sempre estan presentes en esta fira, una de les més reconegudes del circuit internacional.

L’alcoiana Nuria Fusler, formada a la Politècnica de València i considerada una de les dones més influents de l’art espanyol el 2016, presenta a Madrid una obra que exemplifica una tendència cada vegada més arrelada en l’art actual, especialment el que fan les dones, les obres d’art fetes amb teixits.

En el seu cas les va combinar amb altres elements. Fusler va aprofitar les restes de l’edifici que fins als noranta ocupava la Stasi, el servei d’espionatge de l’Alemanya comunista, a Berlín, on viu l’alcoiana, per a convertir-les en la matèria primera de les seues escultures. Així, amb les canonades retorçades de l’edifici enderrocat i les cortines de la que va ser l’agència d’espionatge, Fusler es consolida a la fira madrilenya com a una de les màximes exponents actuals de la hibridació de materials.

L’escultura de Fusler forma part d’una sèrie que va crear l’artista valenciana aprofitant les restes de l’immoble, com metalls, tèxtils o taulells que s’acumulaven en un solar pròxim a l’estudi que té a Berlín.

Protestes per la pujada de l'IVA

Però més enllà del valor artístic, l’ARCO d’enguany arranca amb protestes. Els galeristes faran una apagada este migdia per a protestar per la pujada de l’IVA, fins al 21%, de les transaccions artístiques. Les galeries deixaran els estands a les fosques uns minuts per a reclamar un gravamen del 5% o el 6%, com està establit a la Unió Europea.

ARCO, que enguany proposa obres de 36 països, estarà oberta fins al diumenge, encara que fins divendres només poden accedir-hi els professionals.

També et pot interessar

stats