L'Acadèmia Valenciana de la Llengua, un encàrrec secret d'Aznar a Zaplana per a negociar amb Pujol

El periodista Sergi Castillo repassa en un nou llibre la intrahistòria de la creació de l'organisme normatiu del valencià

El periodista Sergi Castillo en un moment de la presentació del seu llibre, 'Operació AVL: El pacte lingüístic dels valencians' / À Punt NTC

El 2001 la Generalitat creava l'Acadèmia Valenciana de la Llengua després d'intenses negociacions polítiques i un esforçat pacte entre el PP i el PSPV-PSOE. Havia nascut l'òrgan destinat a consolidar la normativa lingüística del valencià... i a posar fi a l'interminable conflicte lingüístic que alguns sectors polítics i mediàtics de la dreta van fer esclatar amb força durant la Transició.

Vint anys després, el periodista Sergi Castillo repassa en Operació AVL: el pacte lingüístic dels valencians la intrahistòria d'aquella decisió, una operació secreta entre Eduardo Zaplana i Jordi Pujol, que aquest dimecres ha revelat en la presentació del llibre, a l'edifici Veles e Vents de València.

Segons recorda Castillo, la maniobra va ser un encàrrec de José María Aznar a Zaplana. Aznar havia guanyat les eleccions generals. Era la primera victòria del PP contra el PSOE de Felipe González. Però necessitava els nacionalistes catalans per a governar. I Jordi Pujol li va posar com a condició resoldre la bronca lingüística a la Comunitat Valenciana.

El cap del Consell se la jugava en casa perquè necessitava el suport de la Unió Valenciana de Lizondo per a governar i la dreta mediàtica pressionava fort alimentant el conflicte lingüístic. Per això les reunions eren secretes i les telefonades confidencials.

"Zaplana va veure l'ocasió de demostrar [a Aznar] que era capaç d'asseure a enemics en la mateixa taula" explica Castillo, que recorda la dependència inicial del govern del PP valencià de la formació de Lizondo, la qual va permetre l'arribada dels populars la Generalitat, i la pressió mediàtica que des de Las Provincias exercia la llavors directora María Consuelo Reyna.

Fruit de l'acord amagat entre el president valencià i el català, va nàixer l'Acadèmia Valenciana de la Llengua un 16 de setembre de 1998, després d'una votació a les Corts que va obtindre el suport de més del 80% dels diputats, però també el vot en contra d'Unió Valenciana i Esquerra Unida.

Encara tardaria l'acadèmia a constituir-se uns anys, fins al 23 de juliol de 2001, després de tensions d'última hora per l'elecció dels acadèmics que a punt van estar de fer de naufragar el projecte.

Vint anys després, Castillo destapa les interioritats d'aquella operació confidencial que va taponar la instrumentalització política d'un debat sobre el valencià que acadèmicament sempre ha estat resolt.

També et pot interessar

stats