Jotes silenciades que alcen la veu per a recordar el passat

Almenara recupera històries de dones represaliades del franquisme amb una exposició que ajunta cançons populars i memòria històrica.

VÍDEO | Jotes silenciades que alcen la veu per a recordar el passat

"Són dones del present que canten jotes a les dones del passat". D'aquesta manera tan senzilla, l'artista Mónica del Rey explica la proposta que, juntament amb la seua germana bessona Gema, porten des d'aquesta vesprada al Museu del Molí d'Arròs d'Almenara, a la Plana Baixa. Són les integrants d'Art al Quadrat, que firmen la mostra "Jotes silenciades": una exposició que recupera històries de dones represaliades durant la Guerra Civil i el franquisme a través d'aquestes cançons populars aragoneses, interpretades per joteres actuals des dels mateixos indrets on van passar els fets que evoquen. 

Són cinc històries que han perviscut en la memòria dels familiars de les dones represaliades que van viure a Albarrasí, Cella i Terol, i que ara trauen a la llum per allò que al seu moment es va silenciar, expliquen les autores: l'afusellament d'una embarassada que va sobreviure però que va rebre el tir de gràcia en ser delatada per un veí, o la rapada de cabells d'una mare i les seues filles, en són algunes. Totes les joteres que canten, excepte una, tenen relació familiar amb les dones que es recorden. "Un punt a favor perquè siga un treball més emotiu", explica Mónica del Rey. 

La mostra es reparteix en dues plantes. En la primera, hi ha les fotografies de les joteres cantant amb les lletres de les cançons i, en la segona, dos audiovisuals: un amb la interpretació de les jotes i un documental amb entrevistes. Totes les jotes van ser compostes específicament per a l'exposició en un procés de documentació que va implicar contactar amb els familiars de les dones represaliades. Només hi ha una jota original, de la Lutera, els familiars de la qual van ser afusellats. Però, com explica del Rei, va ser obligada a cantar davant d'un ministre franquista. 

Art al Quadrat prepara una altra mostra semblant en la qual es recuperen històries de dones represaliades de tot Espanya, que segueix la mateixa fórmula, amb les cançons populars de cada regió. S'inspiren en els cors i danses típics del franquisme però "transformant-los per a recuperar-ne la part crítica", explica del Rey. Està previst que aquesta nova exposició es puga veure al Centre del Carme a començaments de l'any que ve. Mentrestant, es pot disfrutar de "Jotes silenciades" a Almenara fins a l'11 de juliol. 

També et pot interessar

stats