Josep Piera, una vida dedicada a la defensa i passió pel valencià

L’escriptor i traductor de Gandia ha arreplegat aquest dilluns el 55é Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Entrevista a l'escriptor i traductor Josep Piera / À Punt NTC

L'escriptor i traductor de Gandia Josep Piera ha rebut aquest dilluns a Barcelona el 55é Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, un guardó que Òmnium Cultural atorga a Barcelona des de l'any 1969.  

Josep Piera és el huité autor valencià que rep aquest guardó, un reconeixement a la seua trajectòria literària. Pertanyent a la generació dels setanta, l'autor d'El cingle verd, Els fantàstics 70 i El temps trobat ha fet de la defensa i la passió per la llengua, una constant en la seua obra.

Per a Piera, la literatura és l'expressió d'una vida compartida amb algú que mai saps qui és i aquesta vida és tot un llegat narrat en poesia i prosa. “M’ha vingut en un moment que m’ha compensat altres històries, com l’edat o les malalties, i ara m’ha alçat la moral”, afirma l’escriptor. 

Activista de la llengua i tocat per l'obra d'Ausiàs March, la descobreix a través dels seus poemes i la reconeix en el seu paradís particular, la Drova. “Allí tot em parla valencià, les muntanyes em parlen valencià, les fonts em parlen valencià. La meua llengua, la meua història, la meua tradició”, assegura Piera.

La narrativa de viatges és eix de la seua obra, Piera és un viatger que es busca a ell mateix en un món del qual s'apropia en transcriure'l. “Vull descobrir el meu Mediterrani i volar”, manifesta. 

Els altres valencians que han sigut premiats amb aquest guardó són Joan Fuster, Manuel Sanchis Guarner, Enric Valor, Raimon, Joan Francesc Mira i Vicent Andrés Estellés. L’última va ser l’autora Isabel-Clara Simó el 2017.

També et pot interessar

stats