Jordi Ibáñez, Mª Ángeles Pérez i Maggie O’Farrell, premis de la Crítica Literaria

València ha acollit de nou, després de 28 anys, l’anunci de l'Associació Espanyola de Crítics Literaris

Els representants de l'Associació Espanyola de Crítics Literaris, junt a les regidores de València, en la roda de premsa en què han comunicat els guanyadors dels guardons
Els representants de l'Associació Espanyola de Crítics Literaris, al costat de les regidores de València, en la roda de premsa en què han comunicat els guanyadors / Twitter: @SanGomezLopez

La novel·la Infierno, Purgatorio, Paraíso, de Jordi Ibáñez i el poemari Incendi mineral, de María Ángeles Pérez López, han resultat guanyadors dels Premis Nacionals de la Crítica Literària 2021. Aquesta edició, a més, incloïa com a novetat la modalitat de llengua estrangera, que ha recaigut en l'obra Hamnet, de la irlandesa Maggie O'Farrell. Els guardons s’han anunciat aquest dissabte a València, que ha tornat a acollir l’anunci després de 28 anys.

Els premis, que concedeixen anualment l'Associació Espanyola de Crítics Literaris (AECL) a les millors obres literàries publicades a Espanya durant l'any anterior, han reconegut també l'obra Els angles morts, de Borja Bagunyà, i el poemari La vista als dits, de Joan Todó, en la modalitat de llengua catalana.

En llengua gallega, el premi de novel·la ha sigut per a O cervo e a ombra (El cérvol i l'ombra), de Diego Ameixeiras, i en poesia per a E o sol era Ela (I el sol era Ella), de Medes Romero, segons ha informat l’AECL.

Les obres seleccionades en euskera han sigut la novel·la Izurdeen aurreko bizitza (La vida anterior dels dofins), de Kirmen Uribe, i en poesia Gu gabe ere (Fins i tot sense nosaltres), d'Itziar Ugarte Irizar.

El president de l’AECL, Fernando Valls, ha destacat a València que aquests guardons, amb una tradició de més de 70 anys, són "itinerants, modestos i prestigiosos", perquè són els únics que es concedeixen en les quatre llengües oficials de l'estat a escriptors espanyols, hispanoamericans i ara també estrangers.

La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ha assenyalat per la seua part que els guardons posen la ciutat "en el mapa del talent i la cultura" i "ens projecten internacionalment".

També et pot interessar

stats