Investigadors del CSIC troben a Badajoz les primeres representacions humanes de Tartessos

Els treballs arqueològics en un jaciment trauen a la llum les restes de cinc relleus antropomorfs del segle V aC

Dues de les representacions humanes trobades al jaciment
Dues de les representacions humanes trobades al jaciment / CSIC

Cinc relleus figurats del segle V aC han vist la llum durant els treballs d’excavacions duts a terme al jaciment tartessi de Casas del Turuñuelo (Guareña, Badajoz). El descobriment s'ha realitzat en l'excavació del sector est del jaciment, per on s'accedeix al pati de l'edifici on s'ha documentat un sacrifici massiu d'animals, sobretot cavalls. L'insòlit de la nova troballa és que les representacions corresponen a rostres humans.

L'equip de l'Institut d'Arqueologia, centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Junta d'Extremadura, dirigit per Esther Rodríguez González i Sebastián Celestino Pérez, ha confirmat aquest dimarts que del conjunt recuperat fins ara, dos dels relleus figurats es troben quasi complets. Corresponen a dues figures femenines, adornades amb arracades que representen peces típiques de l'orfebreria tartèssia.

Fins ara, aquestes peces d'or només es coneixien a través de les troballes en jaciments de Càceres. Atesa la qualitat tècnica i el detall artístic amb el qual es van elaborar, es tracta de “la representació de dues divinitats femenines del panteó tartessi”, segons ha informat el CSIC. No obstant això, els investigadors no descarten que es tracte de personatges destacats de la societat tartèssia.

Al costat de les dues figures femenines, s'han recuperat altres fragments de relleus. Pertanyen, almenys, a altres tres individus, un d'ells identificat com un guerrer, que conserva part del casc. “Aquesta extraordinària troballa suposa un profund canvi de paradigma en la interpretació de Tartessos, considerat tradicionalment una cultura anicònica per representar la divinitat a través de motius animals, vegetals o pedres sagrades” explica l’Institut. 

Aquestes novetats arriben en el context d'un projecte del Ministeri de Ciència i Innovació. L'equip, que va començar la seua primera campanya d'excavació el 2015 al jaciment de Casas del Turuñuelo, actualment es troba immers en la V campanya d'excavació. El jaciment és singular per molts aspectes, fonamentalment pel seu excel·lent estat de conservació. Fins ara és l'edifici construït amb terra millor conservat del Mediterrani occidental. Això es deu, entre altres raons, pel fet de conservar les dues plantes constructives, és a dir, per la possibilitat de caminar tant pel pis superior com per l'inferior.

El seu excel·lent estat de conservació permet documentar tècniques constructives i solucions arquitectòniques que fins ara no s'havien documentat en un jaciment tartessi. A més, és significatiu el sacrifici massiu d'animals, el més gran que s'ha documentat fins aquest moment al Mediterrani occidental.

També et pot interessar

stats