Intel·ligència artificial en valencià: el Perte de la llengua subvenciona el projecte de la Universitat d'Alacant

La UA rebrà 500.000 euros per a posicionar el valencià en ferramentes digitals, com assistents de veu o traductors simultanis

La Universitat d'Alacant rebrà 500.000 euros de fons europeus del Perte per a la Nova Economia de la Llengua per a desenvolupar un projecte d'intel·ligència artificial en valència
La Universitat d'Alacant rebrà 500.000 euros de fons europeus per a desenvolupar un projecte d'intel·ligència artificial en valència / À Punt NTC

El Consell de Ministres ha aprovat un paquet de subvencions per a desenvolupar projectes d'intel·ligència artificial (IA) en les llengües cooficials, inclòs el valencià. Amb les ajudes, que formen part del Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (Perte) Nova Economia de la Llengua, l'executiu vol secundar les iniciatives que ja s'han posat en marxa en la matèria, una d'elles a la Universitat d'Alacant.

La ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha anunciat una pròxima convocatòria per a finançar 32 càtedres universitàries dedicades a la investigació, divulgació, docència i innovació de ciberseguretat i intel·ligència artificial, amb 44,8 milions.

La d'Alacant és la primera universitat valenciana que s'ha adherit al projecte. Rebrà 500.000 euros d'aquest Perte, uns fons europeus que dedicarà al projecte Vives, una iniciativa que aspira a posicionar el valencià en accions habituals del dia a dia digital, com assistents de veu, bots de conversa, traducció simultània sistemes d'atenció telefònica o d'atenció al client.

El treball consisteix a generar un gran corpus d'informació en bases de dades que ensenye el valencià a les màquines, acompanyat d'un treball de creació per a traslladar l'aprenentatge a aplicacions pràctiques.

En paral·lel s'estudiarà com aplicar la IA en valencià en altres àrees de coneixement, com la formació, la divulgació cultural, la producció audiovisual, la investigació i la ciència.

També et pot interessar

stats