Humans Fest projectarà quaranta pel·lícules en una edició centrada en el canvi climàtic i Palestina

La novetat d’enguany és el llançament de Humans Media, una plataforma de vídeo en línia que permetrà gaudir de la cita des de qualsevol part

Cartell de la XV edició del Humans Fest
Cartell de la XV edició del Humans Fest / Humans Fest

Més de quaranta pel·lícules de ficció i documentals conformen l'oferta del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, que dedicarà la XV edició a "mostrar a la ciutadania com es lluita contra el canvi climàtic des de diferents parts del món" i donarà protagonisme a Palestina amb un premi honorífic i un cicle propi.

"Enguany presentem una edició centrada en la defensa dels drets socioambientals, perquè entenem que protegir el medi ambient i la nostra terra és la base per a garantir que puguem exercir la resta dels nostres drets. Volem que Humans Fest siga un espai de reflexió sobre la nostra responsabilitat amb el planeta i un fòrum d'alternatives a la voràgine neoliberal que ens ha sumit en esta emergència climàtica", ha explicat la directora del festival, Majo Siscar en un acte celebrat en Muvimas, la cafeteria del MuVIM. En la presentació també han intervingut José María Tomás i Oncle, president de Fundació per la Justícia; Aitana Gisbert Nieto, directora de projectes d'esta entitat; i Álvaro Perín García, dissenyador encarregat del cartell d'enguany.

Document
Consulta la programació de la XV edició del Humans Fest
Consulta'l

Un cicle dedicat a Palestina

Així mateix, l'equip d’esta cita que impulsa Fundació per la Justícia vol mostrar el seu "suport a la lluita del poble palestí i una condemna pública al genocidi que està patint a les mans d'Israel". Per això, el premi honorífic Pau i Justícia que el festival concedeix cada any s'entregarà al Red Carpet Human Rights Festival, el primer festival de cinema i drets humans de Palestina. "Un clar exemple sobre com el cinema serveix per a defensar la identitat d'un poble i avançar cap a la pau", ha emfatitzat Siscar.

A més, Humans Fest celebrarà en La Filmoteca IVC el seu cicle de cinema Pau i Justícia sota el títol "Contra les invasions, pau i justícia", projectant tres pel·lícules palestines el divendres 31 de maig, el dissabte 1 de juny i el diumenge 2 de juny; quan també es comptarà amb la presència dels palestins Mohammed Shat (productor) i Ramzi Maqdisi (actor) per als col·loquis posteriors.

En concret, es podrà veure el documental Ghost Hunting (2017), premi a millor documental en la Berlinale, que mostra com el cinema pot curar ferides. Esta idea de la cultura com a constructora de pau en contextos armats se suma a la decisió del premi al festival RedCarpet, que es regeix per la mateixa filosofia. També es programarà The Tower (2018), una premiada pel·lícula d'animació que no s'ha estrenat comercialment a Espanya i que explica la crisi en la qual està sumit el seu país des de fa anys en una proposta familiar apta per a tots els públics a partir de set anys. El diumenge 2 de juny es projectarà Omar (2013), un llargmetratge de ficció que va rebre el premi especial del jurat en el Festival de Canes i va ser nominada a millor pel·lícula estrangera en els Oscar. Este treball cinematogràfic narra la història d'amor en la Palestina ocupada entre Nadia i Omar, qui és capturat per una acció de resistència i, a partir de llavors, ha d'enfrontar-se a doloroses decisions de vida o mort.

Quines propostes competiran en el festival?

Un any més, Humans Fest portarà produccions de països de quatre continents, com Espanya, França, Noruega, Finlàndia, Kenya, la Xina o els Estats Units, entre altres països, que s'estrenaran per primera vegada a València. Com a millor llargmetratge de ficció competiran cinc pel·lícules: Camping du lac, Let the river flow, How to blow up a pipeline, Snow leopard i Gallo Rojo. Totes es projectaran en els Cines Babel i l'última tindrà un servei d'audiodescripció per a la pel·lícula i interpretació en llengua de signes per al col·loqui.

D’altra banda, altres cinc propostes aspiraran a millor llargmetratge documental: Desert phosphate; Un volcán habitado, que tindrà un servei d’audiodescripció, Between the rains; Respira, mamá, el col·loqui de la qual comptarà amb interpretació en llengua de signes; i La guardia blanca, que serà la primera estrena a Espanya. Estes també es projectaran en Cines Babel. Humans Fest ha renovat la col·laboració amb Fundació ONCE per a oferir el servei d'audiodescripció i amb Fesord per a la interpretació en llengua de signes.

La plataforma Humans Media, la novetat d’enguany

Una de les principals novetats del festival enguany és el llançament de Humans Media, una plataforma pròpia de vídeo en línia que, en este cas, permetrà gaudir de la cita des de qualsevol part. Ací es trobaran els treballs produïts pel festival al llarg dels anys i, a més, una selecció de les pel·lícules participants en la seua XV edició, que estaran disponibles sota subscripció durant els deu dies posteriors al festival.

També et pot interessar

stats