No hi haurà capitanes ni abanderats als Moros i Cristians de Sant Vicent del Raspeig

L'assemblea de festers ha votat que el capità ha de ser un home i l'abanderada una dona.

VÍDEO | No hi haurà capitanes ni abanderats als Moros i Cristians de Sant Vicent del Raspeig

L’assemblea general de la Unió de Comparses ha aprovat amb 125 vots a favor i 25 en contra una modificació dels estatuts que resol les ambigüitats que havien portat els Navarros a presentar una dona per al càrrec de capitana. Però s’hauran de conformar a ser abanderades.

L’espasa per als homes i la bandera per a les dones. És la síntesi del que s’ha aprovat en l'assemblea general de la Unió de Comparses de Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí). Aprofitant l’ambigüitat dels estatuts que permeten que “qualsevol persona podrà optar als càrrecs de Capità i Abanderada”, els Navarros van presentar la candidatura a capità de Carmen Victòria Escolano, que lamenta que s’ha perdut una oportunitat històrica, però que acceptaria orgullosa ser abanderada. Els dos càrrecs els ostenta la mateixa comparsa i compten amb el mateix protagonisme, però els rols que desenvolupen són diferents: elles porten la bandera i ells, l’espasa.

Tampoc les xiquetes podran ser capitanes o els xiquets abanderats. En altres càrrecs, com ara els d’alferes o ambaixador sí que hi ha hagut i podrà haver-hi dones. Per al president de la Unió de Comparses, José Ramón Pastor, es tracta d’una tradició que ara es veu reflectida en els estatuts. De fet, la seua proposta ha comptat amb 115 vots favorables, 25 contraris i 1 abstenció.

“Hem de treballar perquè els paràgrafs de l’estatut es canvien”, ha manifestat Pepa Prats, presidenta de la Unió Nacional d’Entitats Festeres (UNDEF), en declaracions a Les notícies del matí. Prats ha expressat que respecta els resultats de la votació però no els comparteix. “Tots paguem igual, tenim els mateixos drets i les mateixes obligacions”, ha resumit.

Tant els Navarros com la Unió de Comparses, que agrupa les 20 existents a Sant Vicent del Raspeig, han presentat informes legals sobre la situació. Mentre els primers apel·laven a la literalitat del text, que parla de “persones” i no especifica si han de ser homes o dones; els segons han proposat una modificació dels Estatus perquè quede ben clar el rol que protagonitzarà cada gènere en una festa que es va iniciar el 1975 i que compta amb més de 3.000 festers.

Després d’una assemblea que s’ha prolongat més del que s’havia previst per les intervencions dels diferents compromissaris ─escollits segons el nombre de membres de cada comparsa─, les parts confrontades han fet una crida perquè siga la cordialitat, i no la polèmica, la que regne en la festa. La proposta dels Navarros perquè homes i dones puguen ser capitans o abanderats, ha rebut 123 vots en contra, 16 a favor i 5 abstencions. Alguns dels que s’hi han posicionat qualifiquen de legítims i raonables les demandes dels Navarros, però castiguen la manera com s’han desenvolupat els fets i, sobretot, la polèmica creada.

També et pot interessar

stats