Harca compleix 50 anys fent sàtira amb una exposició a la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitu

La mostra recull vinyetes de l’autor que reflecteixen la història de les últimes dècades des d’un punt de vista humorístic

Harca de Nicolau Primitiu

El llegat de l’humorista valencià Juli Sanchis, conegut artísticament com Harca, es pot gaudir des d’aquest dilluns a la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu. Un repàs de 50 anys de trajectòria en què retrata l’actualitat en forma de vinyeta: tota una crònica satírica de la nostra societat.

Corria l’any 1968 i els vents de llibertat espentaren la primera publicació d’un jove Juli Sanchis. L’humor gràfic s’obria pas, atrevit, en un món oprimit i així naixia professionalment Harca. A partir d’ací els seus treballs publicats en diversos diaris han intentat traure punta a la realitat sempre amb ironia i humor. Lluitant amb llapis i paper contra la injustícia i l’abús de poder, per al dibuixant la seua obra “respon a un compromís personal i social”.

Les seues vinyetes ens permeten fer un repàs de la nostra història recent, són el reflex de la realitat social d’una època, tota una crònica de la societat valenciana. L’humorista tampoc no va deixar sense criticar amb humor el panorama internacional: “hem d'agrair als polítics que no donem l'abast per tots els motius que ens donen per a dibuixar”, reconeix l’autor.

Carmen Amoraga, directora general de Cultura en funcions considera el recopilatori “una foto fixa de tot el que hem sigut, un repàs de la nostra història des del punt de vista de la sàtira”. Són un total de 90 dibuixos dividits en cinc dècades que l’autor ha donat a la Biblioteca Valenciana i que ara es podran visitar fins al 31 d’agost.

També et pot interessar

stats