El llegat de Juli Sanchis 'Harca' viurà per sempre a la Biblioteca Nicolau Primitiu

L’humorista valencià ha donat més de 2.000 dibuixos originals que juntament amb els d'Ortifus i l’editorial Maga, completen el fons 

El llegat de Juli Sanchis 'Harca' viurà per sempre a la Biblioteca Nicolau Primitiu
Juli Sanchis, 'Harca' dona més de 2.000 originals a la Biblioteca Nicolau Primitiu / À Punt NTC

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu custodiarà el llegat de l'humorista Juli Sanchis Harca. El dibuixant valencià ha donat més de 2.300 caricatures, felicitacions i dibuixos inèdits originals que completen al costat d'Ortifus i l'editorial Maga el fons gràfic de la biblioteca. 

Al crit d'Harca els xiquets de l'Horta es llançaven pedres quan les batalles infantils es jugaven al carrer. Juli Sanchis no podria haver triat millor pseudònim, ja que sota aquest crit de guerra, els seus dibuixos fa més de cinquanta anys que apedreguen les injustícies i l'abús de poder. Això sí, sempre amb humor. L’autor explica que sempre ha intentat fer punta a la realitat amb ironia i humor, i “veure aquest altre aspecte en què treballem els dibuixants”.

Amb onze anys i per 25 pessetes va vendre un dibuix a la revista Jaimito. El primer dels milers publicats en mitjans com ara Levante-EMV, Valencia Semanal o la revista Saó. Una crònica àcida de la societat valenciana, també la internacional, que ara forma part del fons de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu. La cap de servei de la biblioteca, M. Jesús Carrillo, explica que amb aquesta incorporació al fons del centre compleixen una doble funció: garantir a la ciutadania valenciana la possibilitat de consultar i investigar les obres d’Harca, i la garantia de preservació del llegat del dibuixant, que considera un “privilegi” que qui tinga interés en la seua obra puga accedir-hi. 

A més, les més de 2.000 caricatures, felicitacions i dibuixos inèdits de l’artista formaran part d’una futura exposició. 

També et pot interessar

stats